• DOLAR 32.507
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2423.52
  • ...
İran-Türkiye Petrol Anlaşması Uzatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İran ham petrolünün çeşitli Avrupa ve Asya ülkelerine ihracatına yaptırım uygulamak üzere dış baskıların arttırılması ile eş zamanlı olarak, İran Milli Petrol Şirketi bir Türkiye rafinerisiyle petrol satışı anlaşmasını 2012 yılı için uzattı.
 
Avrupa’ya petrol satışına yaptırım uygulanması durumunda, Türkiye İran’ın olası hedef piyasalarından biri konumunda olacaktır. 2011 yılının ilk 9 ayında, İran petrolünün adı geçen komşu ülkeye ihracatı artış göstermiş; cari yılın Temmuz ayında İran Türkiye’ye 1.3 milyon ton petrol ihraç ederek, 22 ülke arasında Türkiye petrol piyasasında ilk sırayı elde etmiştir.
Günde ortalama 150 bin varil İran petrolü Türkiye’ye ihraç edilirken, 2012 yılından itibaren komşu ülkeye petrol ihracı günde 200 bin varil tavan değerine kadar arttırılacaktır.
 
Nitekim İran Milli Petrol Şirketi, son zamanlarda Türk petrol şirketleriyle ham petrol ihracatını arttırmak üzere yeni anlaşmalar imzalamış bulunuyor. Türkiye petrol rafinerisi ‘Tüpraş’, İran’dan ham petrol ithalatına ilişkin yıllık anlaşmayı 2012 yılı sonuna kadar uzattı.
 
Tüpraş Rafinerisi, Türkiye’ye ham petrol ithalatı sağlayan en büyük ithalatçı konumunda yer almakta iken, alınan resmi haberler ise, yaptırımların arttırılmasına rağmen İran petrolünün adı geçen Türk rafinerisine satışına ilişkin anlaşmada herhangi bir değişiklik olmadığı yönünde.
 
Tüpraş Rafinerisi’nin 2010 yılında İran’dan satın almış olduğu 7 milyon 410 bin varil üzerindeki petrol, 2010 yılında rafineride rafine edilmiş 19 milyon 600 bin varil petrolün yaklaşık %38’ini oluşturmaktadır.
 
Her ne kadar bazı Batı medyaları İran tarafından Yunanistan’a vadeli petrol satışına ilişkin haberler yayınlamış olsalar da, halihazırda Yunanistan ve Türkiye diğer Avrupa ülkelerine kıyasla İran’dan daha fazla ham petrol ithal etmektedirler.
İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü Ahmet Ghalebani ise Yunanistan’a her türlü vadeli petrol satışını yalanlamış; yaptığı açıklamada “Çeşitli ülkelerle İran petrolü satışına ilişkin anlaşmalarda, değişiklik olmamıştır” diye açıklamada bulunmuştu.

mehrnews

Bu haberler de ilginizi çekebilir