• DOLAR 32.535
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2425.027
  • ...
`Şüpheli bitki` bir asır sonra tekrar görüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Harran Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan ve yüksek lisans öğrencisi M. Maruf Balos tarafından yöreye özgü nadir bir bitki olarak bilinen ve “Geyik Göbeği” 100 yıl sonra yeniden bulundu.

Tüm Türkiye`de yalnızca Şanlıurfa`da yetişen ender bir bitki olarak bilinen Geyik Göbeği`nin varlığı üniversitenin genç bilim adamları tarafından yeniden keşfedildi. Şanlıurfa`da ilk kez 1910 yılında yaklaşık 100 yıl önce Avusturyalı botanikçi Handel-Mazetti tarafından toplanan bitki, Berlin Botanik müzesine götürülmüş. Ancak o günden sonra bir daha bu bitkinin izine rastlanmamıştı.

Yaklaşık bir asırdır izine rastlanılmadığı için “şüpheli bitki” olarak adlandırılan bitkinin, 2015 yılında Haziran-Temmuz ayları arasında çiçekli ve meyveli olarak toplanmış ve doğal ortamlarındaki fotoğrafları 100 yıl sonra ilk kez Harran Üniversitesi botanikçilerinden olan Prof. Dr. Hasan Akan ve ekibi tarafından çekildiği, ardından da Türkiye`deki bitki müzelerine kazandırıldığı belirtildi.

Papatyagiller familyasından olan yöresel ismi “Geyik Göbeği” ya da “Urfa Kulindoru” olarak bilinen bitki, yapılan arazi ve yol yapım çalışmaları, tarla açma ve otlatmadan kaynaklanan tehlikelerden dolayı türün geleceğinin tehlike altında olduğu, bu bitkinin türünün korunması ve izlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği belirtiliyor.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir