• DOLAR 32.318
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2298.602
  • ...
İslam düşmanı Pegida, Avrupa genelinde gösteri yapıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya'nın doğusundaki Saksonya Eyaleti başkenti Dresden'de başlayan, İslam ve yabancı düşmanı ırkçı Pegida hareketi ve bu hareketten esinlenerek oluşan benzer gruplar, bugün Avrupa'nın 13 şehrinde birden gösteri yapıyorlar.

Avrupa Parlamentosu Alman sosyal demokrat milletvekillerinden Arne Lietz, bunun bir ilk olmadığını, geçen yıl da Pegida ve benzeri hareketlerin Avrupa'nın değişik ülkelerinde, hatta Avusturalya'da bile Müslümanlara ve yabancılara karşı gösteriler yaptıklarını söyledi.

Pegida tarafından 'Kitle göçüne ve İslamlaşmaya karşı Uluslar arası gösteri' adı verilen eylemler, Avrupa'nın 13 büyük şehrinde gerçekleştiriliyor. Almanya'nın Dresden şehrinden Hollanda'nın Amsterdam şehri ile Estonya'nın Tartu şehrine kadar ve ilk defa İrlanda'nın Dublin şehrinde ırkçı eylemler planlandı.

Pegida'nın Dresden'de kışkırtıcı konuşmalarıyla bilinen Tatjana Festerling, 'Avrupa Kalesi'nin İslamlaşmaya karşı Avrupa'yı savunacağını bildirdi. Festerling, geçen ay 14 AB ülkesinden gelen temsilcilerle 'Prag Manifestosu' isimli bir bildiri yayınlamıştı.

Almanya'da halk değişimi yaşandığını iddia eden Festerling, Federal Başbakan Angela Merkel'in AB ülkelerine mülteci politikasının nasıl işlemediğini gösterdiğini ve ancak ilticayı eleştiren grupların Avrupa'da etkili bir direniş ortaya koyabileceklerini belirtti.

DOĞU AVRUPA'YA YOĞUNLAŞTILAR

Bugün yapılacak Pegida gösterilerinin Doğu Avrupa ülkelerinde daha geniş bir igli görmesi bekleniyor. Çek Cumhuriyeti başkenti Prag ile Polonya'nın başkenti Varşova ve Krakau şehirlerinde, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da ırkçı ve İslam düşmanı gösteriler yapılacak.

'Avrupa'nın İslamlaşmasına karşı vatanseverler' isimli Pegida hareketi, AB zirvesinde mültecilerin kabul edilmesine karşı çıktıkları ve özellikle de Müslüman mültecileri istemedikleri için Doğu Avrupa ülkelerine yoğunlaştı.

AP üyesi liberal politikacı Alexander Graf Lambsdorff, Alman birinci televizyon kanalı ARD'ye verdiği demeçte, Pegida'nın Avrupa genelinde gösteriler düzenleyerek, Avrupa'yı Brüksel'deki 'elitler'den daha iyi anladığını ortaya koymak istediğini söyledi. Ancak Pegida'nın Avrupa istikametinde hiçbir zaman Alman şövenist imajını kaybetmek istemediğini ifade eden Lambsdorff, hareketin tehlikeli tepkiciliğine ve aşırı sağcılığına devam edeceğini kaydetti. Lambsdorff, Pegida'nın Avrupa'daki ağlarını her geçen gün daha da fazla genişlettiğine dikkat çekti.

Dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir