• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
`Kanserde erken teşhis hayat kurtarır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu. Kanserde erken tanının hayat kurtardığına dikkat çeken Yavuz, Mardin`de 2015 yılı içerisinde bin 90 kişiye Mamografi çekimi, 5 bin 548 kişiye HPV (Rahim Ağzı Kanseri) taraması ve bin 398 kişiye GGK (Bağırsak Kanseri Taraması) taramasının yapıldığını aktardı.

“Sağlıklı bir çevre oluşturulmalı”

Kanserden korunmak için öncelikle sağlıklı bir çevrenin oluşturulması gerektiğini belirten Yavuz, “Bu amaçla her çeşit işyeri sağlıklı yaşamı benimsemeye yönelik çalışanlarını motive edici programlar ve politikalar uygulayabilir. Yüzde yüz dumansız işyerleri oluşturmak ve sigarayı bırakma araçlarına bilgi ve erişim sağlamak gibi önlemler, sağlıklı gıda seçeneklerine erişim sağlanması, işe gidiş gelişlerde fiziksel aktiviteyi teşvik etmek, işyerlerinde fiziksel aktiviteleri artırmak, daha sağlıklı iş gücü için etkili bir yoldur.” dedi.

“Kanser önlenebilir”

Kanserin yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranındaysa genetik faktörlere bağlı oluştuğunu aktaran Yavuz, “Çevresel faktörler arasında tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamüllerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı hala en çok önemli risk faktörleri olup, her yıl 5 milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin yüzde 22`sinin sorumlusudur.” diye konuştu.

“Erken teşhis hayat kurtarır”

Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü; “Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini artırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığımızın ‘`Sağlıkta Dönüşüm Programı`` ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup ilimizde de 2 KETEM mevcuttur. Mardin ilimizde 2015 yılı içerisinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi`nde (KETEM) ve Aile Hekimlerinde halka yönelik yapılan tarama sayılarımız şunlardır: 1090 kişiye Mamografi çekildi.5548 kişiye HPV (Rahim Ağzı Kanseri) taraması yapıldı. 1398 kişiye GGK (Bağırsak Kanseri Taraması) taraması yapıldı.”  (M. Salih Keskin – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir