• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...
Batman esnafının yüzde 40`ı kepenk kapattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Sınırlı Sorumlu Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Şevki Taş, bölgedeki iş ortamı, istikrarsızlık ve huzursuzluk sebebiyle Batman`da yüzde 40`ın üzerinde esnafın kepenk kapattığını belirtti.

Olaylardan dolayı esnafın bir türlü istediği iş imkânını elde edemediğini ifade eden Taş, “Devlet esnaflara ne kadar kesenin ağzını açsa da iş olmayınca boştur. Komşu devlet, il ve ilçelerde silahlar bombalar patlıyor. Bölgede kan durmuyor, esnafın yapacağı bir şey yok. Müracaatlar çoktur. Ama iş olmuyor, iş olmayınca esnaf ne yapacak. Şu anda yüzde 40`ın üstünde esnafımız kepenk kapattı. Esnaf şu anda taksitlerini ödeyemiyor. Takibim yüzde 57`ye dayandı. Esnaf kredi alıyor ama ödeyemiyor. Ödeyemeyince de esnaf kepenk kapatıyor.” dedi.  

“İşin çözümü istikrar ve huzurdur”

İstikrar ve huzur olmadığı takdirde kimsenin bir yatırım yapamadığını vurgulayan Taş, “Batman esnafının senede bir veya iki defa yüzü gülüyor. O da bayramdan bayrama iş olunca yüzleri gülüyor. Her sabah esnaf ziyaretine çıkıyorum, bir esnafın bile yüzü gülmüyor. Sebebi de bazı esnaflar sabahtan akşama kadar satış yapamıyor.  Bu esnaf kirasını mı ödeyecek, çocuklarını okula mı gönderecek, aldığı kredi taksitlerini mi veya çek, senedini mi yatıracak, ne yapacağını bilemiyor. Bu işin çözümü istikrar ve huzurdur. Huzur ve istikrar olmayınca esnafa istediğiniz kadar kredi verseniz bile fark etmez.” şeklinde konuştu.

“Kredi alan esnaf geri ödeyemiyor”

Kredi alan esnafın bunu geri ödeyemediğini ifade eden Taş, şöyle konuştu: “Şimdiye kadar kredi için 200`e yakın esnafın müracaatı var, ama finansman yok. Finansman olmayınca biz hiçbir şey yapamıyoruz. Kredi alan esnaf geri ödeyemiyor. İş olmayınca esnaf ne yapabilir ki, böylece senetlerini yatıramıyorlar. Esnaf krediyi iş yapmak için değil, sıkıntıdan alıyor. Krediler günlük geçim için alınmaya başlanmış. İstikrarsız çoğu esnafın bellerini bükerek kepenk kapattırdı. İstikrar olmayınca hiçbir iş olmuyor. Eskiden Irak kapısı açık olunca Silopi`den Adana`ya kadar yol üzeri il ve ilçeler hepsi bu kapıdan faydalanıyordu. Uzun suredir kapı kapalıdır. Bölgenin can damarı Habur Sınır Kapısı`dır. Kapı kapalı olunca herkes perişan oluyor. Herkesin bu istikrarsızlığa dur demesi lazımdır.” (M. Sait Çelik – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir