• DOLAR 32.388
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.494
  • ...
Bangladeş`te 2 idam kararı daha
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bangladeş'te 1971'deki bağımsızlık savaşında savaş suçu işlemekle itham edilen 2 kişi hakkında daha idam kararı verildi.

Hükümet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Ubeydul Hak Tahir ve Ataurrahman Noni'ye bağımsızlık savaşı sırasında cinayet, adam kaçırma ve yağmalama suçlarına karıştıkları gerekçesiyle ölüm cezası verdi.

Sanıkların, isnad edilen suçları kabul etmediği bildirildi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi şimdiye kadar yargıladığı 25 kişiyi suçlu buldu. Bunların 21'i hakkında idam kararı verildi. Mahkemenin yargıladığı kişilerin büyük bir kısmı ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

Hindistan'dan 1947 yılında ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan'ın doğusuyla batısı arasında 1971'de başlayan iç savaş, bağımsız Bangladeş devletinin kurulmasıyla son bulmuştu. Pakistan, ülkenin doğusundaki halkın bir bölümünün bağımsızlık talep etmesi üzerine bölgeye çok sayıda asker göndermişti.

İç savaş sırasında Doğu Pakistan'dan yaklaşık 10 milyon sivilin evlerini terk ederek Hindistan'a göç etmesi üzerine Hindistan hükümeti, Aralık 1971'de bugünkü Bangladeş olarak bilinen Doğu Pakistan'ı işgal etmişti. Pakistan askerlerinin Dakka'da Hindistan güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından 16 Aralık 1971'de Doğu Pakistan yeni adıyla Bangladeş olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Yaklaşık 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla kişi yaşamını yitirmiş, milyonlarcası yaralanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir