• DOLAR 32.37
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2325.477
  • ...
Doğalgaza indirim yapılacak mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) Genel Müdürü Hamid Rıza Araqi, Botaş'ın İran doğal gaz fiyatında 2010'dan itibaren yüzde 35,5 oranında indirim talebiyle Uluslararası Tahkim Mahkemesi'e açtığı davada, Mahkeme'nin 2011'den itibaren fiyatta yüzde 10-15 indirimi kabul ettiğini bildirdi.

Araqi açıklamasında Türkiye'nin ek doğal gaz talebi olduğunu ve İran'ın 2 mcm/gün gaz sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

BERAT ALBAYRAK'TAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji Bakanı Berat Albayrak, Tahkim Mahkemesi'nin kararı sonrası İran tarafıyla yüzde 10-15 arasında bir noktada anlaşmamız gerektiğini, anlaşma olmadığı takdirde indirim oranının yüzde kaç olacağına da Tahkim Mahkemesi'nin karar vereceğini duyurdu.

DOĞALGAZA İNDİRİM YOLDA

Albayrak "Bu görüşmeler neticesinde İran'dan aldığımız doğalgazda yapılacak indirimi son tüketici olan vatandaşa yansıdacağız, doğalgaz kullanımında indirim yapılacak" dedi.

Türkiye davayı kazandı, doğalgaza indirim geliyor

İran Petrol Bakan Yardımcısı Hamit Reza Aragi, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye'yi doğalgaz konusunda davacı olduğu İran'a karşı haklı bulduğunu açıkladı. Tahkim kararı doğrultusunda, Türkiye'nin 2011-2015 yılarında İran'dan aldığı doğalgaza yüzde 10-15 indirim alması gerekiyor. Ayrıca Aragi, İran'ın tazminat ödeyeceğini ama henüz tazminat tutarının belli olmadığını açıkladı.

2012'DE İRAN'A DAVA AÇILMIŞTI

Bakan Yardımcısı, indirimi yapılmayan doğlagaz için tazminat tutarının 1 milyar dolar düzeyinde olabileceğini bildirdi. Türkiye, 2011 yılından bu yana yüksek fiyattan alınan doğalgazın geri dönük fiyat farkının iadesi için 2012 yılında İran'a dava açmıştı. Türkiye, Rusya, İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir'den LNG alıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir