• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ihlamurun fiyatı el yakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soğuk havalarda özellikle soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi hastalıklara bitkisel çözümler arayan Vanlılar, zencefil, tarçın, ıhlamur zerdeçal, ada çayını ve kış çayı gibi bitkisel çaylarına yöneliyor ancak, aktarlarda bitki fiyatlarını duyan vatandaş geri adım atıyor.

Konuyla ilgili konuşan Vanlı aktarlar, kış aylarında en çok tüketilen ıhlamurun kilosu 100-120 TL`yi bulduğunu belirterek, vatandaşın yüksek fiyatlardan dolayı gribal enfeksiyonlardan korunmak için ıhlamur dışında farklı bitkilere başvuruyor.

“Fiyatlar bütçeyi aştı”
Fiyatlardan dolayı işlerinin kötü olduğunu ifade eden Hamit Perihanoğlu isimli aktar, “Havalar soğuk olmasına rağmen son 6 aydır işlerimiz çok kötü. Özellikle son iki haftadır devam eden aşırı soğuklara rağmen işlerimizde bir gelişme yaşanmadı. Havaları soğuk olmasıyla beraber Van halkı dışarı çıkmadı ve biz aktarlarda da iş olmadı. Son zamanlarda artan fiyatlarla beraber müşteriler hiç gelmez oldu, gelenler de duydukları fiyattan sonra hemen geri adım atıyor. Şu an soğuk algınlığına iyi gelen ıhlamurun kilogram fiyatı 100-120 TL arası ve tarçının kilogram fiyatı 30 lira`dır. Müşteriler tarçının fiyatını uygun bulurken, ıhlamurun fiyatını duyunca şok oluyor. Genel anlamda, bitkilerin fiyatı artınca müşterilerimizin bütçesini aşmaktadır.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde şiddetini attıran soğuk havadan dolayı vatandaşın hastalıktan korunmak için aktarlara akın ettiğini belirten aktar Öner Aybar ise bu yılın en iyi satışını yaptıklarını ancak son iki yıldır olaylardan dolayı işlerinin yüzde 50 düştüğünü söyledi.

Aybar, “Kış ayında işlerimizin daha iyi olacağını umuyorken şu an işlerimiz yok. Aşırı soğuk havaların gelmesine rağmen insanlar olaylardan dolayı tedirgin oluyor. Halktaki tedirginlik ise fiyatlarımıza çok olumsuz yansımaktadır. 2 yıl öncesinden bu yana satışlarımız yaklaşık yüzde 50 oranında düştü. Fakat bu ay şiddetli soğuk havalardan dolayı bu yıl içinde yaptığımız en iyi satışı yaptık. Tarçının kilogram fiyatı 30 lira, zencefilin kilogram fiyatı 25 lira iken, ıhlamurun ise 100 lirayı buldu. Müşterilerimizin yüzde 70`i bu fiyatlara tepki gösteriyor.” diye konuştu.

“Müşterilerimiz fiyatlara soğuk bakıyor”

Müşterilerinin bitki fiyatlarına soğuk baktığını dile getiren Aybar, “Müşterilerimiz fiyatlara soğuk bakıyor, çünkü bir alıcı olarak bizlerde ıhlamuru 90 liraya alıyoruz. Bu fiyatlar biz satıcılar içinde çok fazla. Bitkilerin fiyatının bu kadar fazla olmasının sebebi ulaşımdan kaynaklanıyor. Bitkiler direkt üreticiden bize ulaşmıyor, bizden önce birkaç elden geçip öyle geliyor. Bu durumda her biri ayrı kâr oranı bırakıyor ve en son müşteriye ulaşınca da fiyat haliyle kabarıyor. Bizimde iş yerimiz en işlek cadde de yer alıyor ve bundan dolayı yaklaşık 15 bin lira kira veriyoruz. Daha önceki yıllarda maliyetimizi karşılarken şu an karşılayamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Ihlamur fiyatta çeyrek altınla yarışıyor”

Murat Binici isimli esnaf ise şu ifadeleri kullandı: “İşlerimiz son zamanlarda artan olaylarla birlikte, fiyatlarının artmasıyla da tam düştü. Kış ayı en çok hastalıkların yaşandığı mevsim olmasına rağmen satışlarımız, beklentilerimizin çok daha altında. Özellikle ıhlamur fiyatta çeyrek altınla yarıyor. Bundan 2 ay önce ıhlamur 150 lira iken, farklı bir satıcı bulduk ve zorla bunu 100 liraya kadar indirebildik. 100 liraya aldığımız ıhlamuru da 120 liraya satamıyoruz, çünkü müşterilerimiz bu fiyata aşırı tepki gösteriyor.” dedi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir