• DOLAR 32.347
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2308.804
  • ...
Alman vekil: Türkiyesiz mülteci krizi çözülemez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nisan 2014 tarihinden bu yana Köln'de eğitim alanında faaliyet yürüten Başak Şehir Üniversitesi Eğitim Akademisi'nde (BAU Bildungsakademie), “Almanya-Türkiye ilişkileri” adlı konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, hazırladığı sinevizyon görüntüleri eşliğinde Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi öneme sahip noktaları anlattı.

"Bir merhaba demekle Yahudilere Türkiye pasaportu verildi"

Hitler'in yönetimi döneminde Almanya'dan binlerce Yahudi'nin Türkiye'ye göç ettiği bilgisini aktaran Mutlu, “Almanlar bunu pek fazla anlatmazlar. Yaklaşık bin kadar Alman vatandaşı Yahudi, konsoloslukta sadece bir ‘merhaba` demekle ellerine Türkiye pasaportu veriliyor, bu şekilde trenlere binip İstanbul`a gidiyorlar. Bu halen Türkiye-Almanya ilişkilerinin önemli bir noktası.” dedi.

"Türkiyesiz Mülteci krizi çözülemez"

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan tarihi dönemleri anlattığı konuşmasında güncel konulara da değinen Mutlu, Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilerin Avrupa ülkelerine gelmesinin krize neden olduğunu belirterek, “Almanya'nın ekonomisi güçlü olduğundan mültecilerin büyük bir bölümü Almanya`ya geldi. Bu mülteci krizi o kadar büyüdü ki, Avrupa Birliği çözümü Türkiye`de buldu. Çözüm Türkiye`de olduğu için Angela Merkel Almanya`dan kalkıp Tayyip Erdoğan`ın ayağına gidip yardım istedi. Tayyip Erdoğan`da bunu çok iyi bildiği için, ‘onlar sana 3 Milyar vereceğiz` diyorlar, Erdoğan da 5 milyar istiyor. Yani düne kadar istenilmeyen, sevilmeyen Türkiye, bugün Avrupa Birliği`nin bir nevi kurtuluşu için çok önemli bir noktada. Türkiyesiz bu mülteci krizi çözülemez.” ifadelerini kullandı.

"Vize muafiyeti Türkiye'nin hakkı, ama kaldırmazlar"

Konferans öğrencilerle yapılan karşılıklı sohbetin ardından sona ererken, İLKHA muhabirinin Almanya'nın Türkiye'ye yönelik vize uygulamasını sona erdirip erdirmeyeceği yönündeki sorusunu yanıtlayan Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu, “Büyük ihtimalle bazı meslek gruplarına bazı esneklikler getirilecek, onun haricinde kaldırmazlar. Kolay kolay kaldırmazlar, keşke kaldırsalar. Vize muafiyeti Türkiye'nin hakkı. Ankara anlaşması gereği, Türkiyelilerin vizesiz Almanya`ya gelme hakkı var.” değerlendirmesinde bulundu. (Mehmet Kurt- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir