• DOLAR 32.545
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2476.872
  • ...

İhracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 düştüğünü belirten İş adamları, AB ülkelerinin büyümesi ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının, Türkiye ve Gaziantep ihracatı açısından önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Dış ticarette iyi bir yıl geçirmeyi arzu ettiklerini ifade eden İş adamları, AB ülkelerinin büyümesi ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının, Türkiye ve Gaziantep ihracatı açısından önemli bir gelişme olduğuna dikkat çektiler.

Gaziantep’ten yılın ilk ayında yapılan ihracatın yüzde 16,9 azalarak 428 milyon dolar gibi bir düzeyde gerçekleştiğini belirten Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, geçen yılın Ocak ayı ihracat rakamının 515 milyon 12 bin dolar olduğunu hatırlattı.

Yurtdışı risklerin öngörülenden uzun sürmesi ve derin olması piyasaları olumsuz etkiliyor

İhracatta yeni yıla arzu ettikleri şekilde başlayamadıklarını belirten Konukoğlu, “Biz de ihracatın artış trendine girmesini istiyoruz, ancak yurtdışı risklerin öngörülenden uzun sürmesi ve derin olması piyasaları olumsuz etkiliyor. Jeopolitik endişeler ihracatı baskı altında tutmaya devam ediyor. Rusya ile yaşanan gerginlik de ayrı bir dezavantaj yarattı.” değerlendirmesinde bulundu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep’in büyük bir bölümünün Habur Sınır Kapısı üzerinden Ortadoğu ve özellikle Irak’a ihracat yaptığına işaret eden Konukoğlu, güvenlik nedeniyle kapalı olan bu kapının yeniden açılmasıyla Ocak ayının ikinci yarısından itibaren ihracatın toparlanmaya geçtiğini bildirdi.

Ülkemizin geleceğinde İran pazarı önemli bir yer tutmaktadır

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Ocak ayı ihracat verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 düştüğünü belirtti.

 2015'in ocak ayına 515 milyon 12 bin dolarla başladıklarını anımsatan Bartık, 2016'da bu rakamın 428 milyon dolara gerilediğini ifade etti. Ülke ihracatında da önemli düşüş yaşandığını hatırlatan Bartık, dünya ekonomisinde yaşanan değişimlerin ülkelerin ve şehirlerin ihracatını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yaşanan değişimleri iyi okumak gerektiğini belirten Bartık, petrol fiyatlarındaki düşüş ve dövizdeki artışın ihracatı ciddi anlamda etkilediğini, yeni bir yol haritası çizip düşüşe geçen ihracatı artırmayı hedeflediklerine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Aylardan beri dile getirdiğimiz pazarlara daha fazla odaklanmamız gerecektir. Ülkemizin geleceğinde İran pazarı önemli bir yer tutmaktadır. Bu gerçekten hareketle biz de İran pazarını inceliyoruz. İran'a en fazla satılacak ürünler ve İran'ın hangi ürünlere daha fazla ihtiyacı olduğunu biz tespit etmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Oda olarak ticari heyetle İran'da incelemelerde bulunuyoruz. İran'ın iyi analiz edilmesi halinde ilerleyen aylarda bu ülkeye olan ihracatımızda ciddi artışlar gözlenecektir. Her ne kadar uçak düşmesinin ardından Rusya'yla aramız iyi olmasa da Rusya'nın da İran kadar önemli bir pazar olduğuna inanıyoruz. Aynı şekilde Afrika da bizim için açılım yapacağımız nokta pazarların başında geliyor.”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise açıklamasında, GAİB’in Ocak ayında 148 ülkeye 531 milyon 905 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Çıkmaz, Ocak ayındaki düşüşe rağmen bölgenin lokomotifi konumunda olan Gaziantep'in, Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğunu ifade etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)