• DOLAR 32.596
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2508.413
  • ...

Batman’da 2001 yılında Demiryol (Tirmerc) köyünde kurulan Marangozlar Kaynakçılar Sanayi Sitesinin 15 senedir tam olarak faal olmaması sanayi esnafının tepkisine neden oldu. Kapanma aşamasında olan Sanayi Sitesi esnafı sorun ve sıkıntıların giderilmesi için yetkililerin ilgilenmesini istiyor.

Yıllardır var olan sorunların çözülmediğini dile getiren sanayi esnafı, siyasi partilerin kendilerini siyaset malzemesi yaptığını, seçim zamanında uğrayıp sorunlarının giderileceğini söyledikleri halde hiçbir sorunlarının giderilmediğini söylediler.

Sanayi sitesi esnafı, ayrıca hiçbir esnaf odasının da kendilerine sahip çıkmadığını, kendilerinden sadece aidat aldıklarını belirttiler.

“15 seneden beri bir türlü sanayimiz faal duruma girmedi”

Yaşadıkları mağduriyetleri anlatan Marangozlar Kaynakçılar Sanayi Sitesi Başkanı Hasan Elğay, “2001 yılında belediye tarafından şehir merkezinde bulunan dükkânlarımız komple mühürlendi. Esnafın yarısı kurulan sanayi sitesine geldi, yarısı da yer yetersizliğinden dolayı şehir merkezinde kaldı. 15 seneden beri bir türlü sanayimiz faal duruma girmedi. Esnaf kendi başına şehir merkezinde vergisiz, kayıtsız ve şuursuzca çoğaldı. Marangozlar Kaynakçılar Sanayi Sitesini kendi çapında sürekli bitmeye mahkûm ettiler. Sanayimizde 200 dükkânımız var ama toplan 50-60 esnaf bile burada kalmamış. Buraya dükkânlarını kuran bir kısım esnaf da geri gitti.” dedi.  

“İşe gitmek için her gün rutin kontrolden geçiyoruz”

Marangozlar Kaynakçılar Sanayi Sitesinin büyük sorunlarından birinin de yol sorunu olduğunu söyleyen Elğay, “Şehir merkezinden uzak ve sürekli trafik denetlemesine takılan bir yolumuz var. Yolumuz Bölge Trafikten geçtiğinden rutin kontrollerden dolayı sürekli günlük olarak denetlemeye tabi kalıyoruz. İşe geliş ve eve dönüş esnasında rutin kontrolden geçiyoruz. Müşterilerin buraya gelmesi sıkıntılıdır. Ayrıca yol ters olduğundan yolcu az olursa şehir içi minibüsleri de   buraya gelmiyorlar. Yolcularımızı da almıyorlar. Gelen esnaf ve personellerimiz geç geliyor. Bundan dolayı şehir içi minibüs ve belediye otobüslerinden de çok şikâyetçiyiz.” ifadelerini kullandı.

“Batıyı daima 20 yıl geriden takip ediyoruz”

Sanayi sitelerinin önemsenmemesi yüzünden gelişmediğini dile getiren Elğay, şunları söyledi:

“Bizim tüm sıkıntımız genelde belediyeden kaynaklanıyor. Esnafını iyi bir şekilde bir yere almayıp denetlemediği için herkes ruhsatsız bir şekilde dükkân kurduğu zaman bizlere çok büyük sıkıntılar oluyor. Bundan dolayı esnafımız ne kendi işini geliştirebiliyor ne de sanatını geliştirebiliyor. Batıyı daima 20 yıl geriden takip ediyoruz. Sorunların çözümü için Ticaret Odası, Belediye ve Valilik gibi bütün kurumların kapısını çaldık. Onlara; ‘Bu esnafın işi bu şekilde yürümez. Esnafa destek olun, esnafın hepsini bir yere toplayın. Şehir merkezinde dükkânların açılmasına müsaade edilmesin’ diyoruz ama maalesef sesimizi duyan yok.”

“Seçimlerden önce verilen vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi”

Seçimlerde kendilerine verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini savunan Elğay, “Belediye seçimlerinden önce Belediye Başkanımız Sabri Özdemir buraya geldi. Bizlere ‘Marangoz ve kaynakçılar tek değil, tüm atölyeler için bir değerlendirme yapacağız ve sorunlarınızı gidereceğiz.’ dedi ama o gün bu gündür, proje askıda kaldı. Seçimlerden önce verilen vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Bir başka sorunumuz da çöplerin toplanmamasıdır. İki üç ayda bir belediyeye müracaat edip ‘çöplerimiz birikti, konteynerlerimiz yok. Yolumuz bozuk’ diyoruz.” şeklinde tepki gösterdi.  

“Yetkililerin bizimle ilgilenmesini istiyoruz”

Sanayi esnaflarından Abdullah Ertuğrul, ise şunları kaydetti: “Batman’a hizmet amacıyla sanayimizi kendi çapımızda kurduk. Batman’daki esnafları sanayi sitesinde toplamayı amaçladık. Çoğu arkadaşlarımız gelmesine rağmen yetkililer tüm esnafı buraya toplayamadılar. Tabi esnaflar buraya toplanmadığı için sorunlar oldu. Yol sorunuyla ulaşım sorunumuz oldu. Yaşanan sorunlardan dolayı dükkânlarını kurdukları halde bazı esnaflarımız geri gitmek zorunda kaldılar. Bu şekilde sorunlar yaşıyoruz. Yetkililerin bizimle ilgilenmesini istiyoruz. Sanayi bu şekilde bırakılırsa biz de terk edeceğiz. Hepimiz şehrin içine dönersek şehirde kirlilik meydana gelir. Biz Batman için hizmet etmeye çalışıyoruz. Esnaf olarak küçük düşünürsek küçük kalırız, ama sanayileşirsek büyürüz.”

Hiçbir konuda hiçbir yetkililerden destek görmediklerini dile getiren Ertuğrul, “Sözde sorunlarımızı çözmek için bazen gelip gidiyorlar.  Özellikle seçim zamanında partiler gelip vaatler veriyorlar, hiçbir vaatlerini yerine getirmiyorlar. Esnaf odaları aidatları dışında hiçbir hizmet yapmıyor ve ilgilenmiyorlar. Sorunlarımızı dinlemiyorlar. Sanayi olmamıza rağmen Ticaret Odası uğrayıp da ne durumda olduğumuzu sormuyorlar.” diye konuştu.(M. Sait Çelik – İLKHA)