• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Van Basınından Kısa Kısa
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Van ve ilçelerinde son 24 saat içerisinde meydana gelen ve Van`dan yayım yapan yerel gazete ve haber sitelerinde yer alan önemli haber başlıkları şöyle;

Van Olay Gazetesi: Depremzedeleri Duyan Var mı?:Van`ın Abdurrahman Gazi Mahallesinde kendi imkânlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda kışı geçirmeye çalışan vatandaşlar, kimsenin kendilerine yardımcı olmamasından dert yanıyor.

Yaşanan 7,2 şiddetindeki deprem, ardından gelen 5,6`lık deprem ve şiddetli artçı depremlerle adeta kâbus yaşayan Van halkı, ilk günden itibaren kendilerine uzanacak bir yardım eli beklediler. Depremin hemen ardından bölgeye gelen yetkililer ve yaptıkları umut verici açıklamalar, "herkeste inşallah bu felaket diğer felaketler gibi olmayacak. Bu felaketin yaraları çabuk sarılacak, mağduriyetler çabuk giderilecek" düşüncesini meydana getirdi. Lakin geçen iki aylık zamana rağmen, her şeyi göze alıp Van`da kalan vatandaşların büyük bir çoğunluğunun sorunları daha ilk günkü gibi duruyor. Kendi imkânlarıyla yaptıkları derme çatma çadırlarda hala gelecek kışlık bir çadırı veya bir konteynırı bekleyenlerin sayısı oldukça fazla.

Şovmen Mehmet Ali`ye Vanlıların Tepkisi Devam Ediyor: Bayanlarla görüntülenince durumu kurtarmak için edep seviyesinin altına kendini düşüren Mehmet Ali Erbil`in Vanlarla ilgili sarf ettiği sözlere, Vanlılar tepkilerini çok sert bir şekilde dile getirdiler.

Soğuk Çadırda Isınmaya Çalışırken Evi Alev Aldı: Henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı evi yanan Ali Haydar Gülaçar yanan evi karşısında çaresizlik içerisinde bakakaldı. İtfaiyenin erken müdahale ettiği yangında evin ahşap olan kısmı tamamen yanarken içeride bulunan malzeme kullanılamaz hale geldi.

Bölge gazetesi: Japon Bilim Adamlarından Karaloğlu`na Ziyaret: Bahçeşehir Üniversitesi ve Şişli Belediyesinden oluşan heyet ile Japonya dan gelen, bilim adamları ve uzmanlardan oluşan bir heyet Van valisi Münir Karaloğlu`yu makamında ziyaret ederek Van`da yaşanan depremler hakkında detaylı bilgi aldılar.
Japon bilim adamları heyeti Van`da incelemelerde bulunup, Kobe depremindeki tecrübelerini paylaşmak istediklerini söylediler. Van`da 9 Kasım`da meydana gelen 5,6 şiddetindeki depremin aynısının Kobe`de meydana geldiğini anımsatan bilim adamları, yıkıcı olmasının sebebini de Kobe şehrinde yaşanan 7,2 şiddetindeki deprem gibi alttan vurmasından kaynakladığını ifade ettiler ayrıca Bilim adamları heyeti kendi aralarında topladıkları 950 Euro`luk yardımı da Vali Karaloğlu`na ulaştırdılar.
Depremzedeler için okuma yazma kursu açıldı: Van ve Erciş`te meydana gelen depremlerin ardından Fethiye` ye gönderilerek kamu binalarına yerleştirilen 140 depremzede den okuma yazma bilmeyen yetişkin depremzedeler için okuma yazma korsu açıldı.

Şehrivan Gazetesi: Van da kalıcı konutlar yükselmeye başladı:
Van merkez ve köylerinde TOKİ tarafından yapılan 1708 konutun depremzedelere teslim süreci de başladı. Van Erciş`te yapımı devam eden 544 konutun ise Ağustos 2012 tarihinde teslim edilmesi planlandı. Ayrıca TOKİ tarafından Kevenlide yapılmış olan konutların 50`si öğretmenlerin kullanımına sunuldu. Kalıcı konutlar için 3 bin konutun temeli atıldı. 12 bin konutun yapımı için ise çalışmalara başlandı. Hak sahibi vatandaşlar için inşa edilecek kalıcı konutların Ağustos 2012 sonu itibari ile teslim edilmesi planlanıyor.

Depremzede öğrencilere giyecek yardımı: Türkiye deri konfederasyoncular derneği tarafından depremzede öğrencilere 2 bin 500deri mont, 3 bin üçlü atkı takımı ve 3bin 200 adet iç çamaşır seti gönderildi.

Van Sesi gazetesi:
Deprem Van peynircilerini de vurdu:
Yaşanan depremlerin ardından her kesim gibi Van peynircileri de nasibini aldı peynirciler çarşısı esnafı oldukça zor günler yaşıyor. İşlerin durma noktasına geldiğini belirten esnaf bazı günler siftah açmadan tezgâhlarını kapattıklarını belirtiyorlar.

Arastan Erbil`e kınama: Ak parti Van il başkanı Abdullah kaçamak yaparken yakalanan Mehmet Ali Erbil`i kullandığı sözlerden dolayı kınadı.

Van Postası: Van`da öğretmenlere Uyum Semineri: Van milli eğitim müdürü sayılır: kent merkezi ve Erciş`te görev yapan görev yapan öğretmenlere 26 Aralıktan itibaren bir hafta süreyle uyum seminer verilecek.

Murat Dalgın-İLKHA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir