• DOLAR 32.555
  • EURO 34.931
  • ALTIN 2429.938
  • ...
İstanbul`dan Raid Salah`a destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul'da bazı sivil toplum kuruluşları (STK), "Kudüs Muhafızı" olarak bilinen Raid Salah ile başta 1948 Filistin İslami Hareketi olmak üzere Filistin'de İsrail'in baskısı altındaki STK'larla dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

Fatih Saraçhane Parkı'nda toplanan gruptakiler, "Filistin özgür oluncaya dek mücadeleye devam" yazılı pankart açtı.

"Sen taş at, o kafiri bulur", "Kudüs Muhafızı Şeyh Raid Salah onurumuzdur" ve "Filistin İslami Hareketi engellenemez" dövizleri taşıyan gruptakiler, "Filistin halkı yalnız değildir" sloganları attı.

Eylemi gerçekleştiren STK'lar adına basın açıklaması yapan Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı'ndan Ahmet Çamurluoğlu, Kudüs`ün özgürlüğünü, Mescid-i Aksa'nın onurunu ve Filistin halkının hukukunu çiğnetmeyeceklerini belirterek, 2 aydır Kudüs ve "48" topraklarında yaşayan Filistinlilerin neredeyse nefes alamaz hale getirildiğini, 15 Kasım 2015'te ise İsrail hükümetinin İslami Hareket ile yarım milyona yakın Filistinlinin sosyoekonomik ve dini hizmetlerini destekleyen 20 dini kuruluş ile STK'yı yasa dışı ilan ettiğini söyledi.

İsrail'in, Filistinlilere yönelik sistematik ihlaller ve baskılar yürütürken İslami Hareket'in kurum ve kişilerine de sürekli baskı yaptığını aktaran Çamurluoğlu, şöyle konuştu:

"İsrail, son olarak kasım ayında terörist ve yasa dışı ilan ederek, İslami Hareket ve diğer yirmi STK`yı yasakladı. Sokaklarda Filistinlilere yönelik saldırılar artarken, bazı Filistinli çocuk ve kadınlar katledildi. Birçok Filistinli hukuksuz şekilde gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, işkence ve kötü muameleye maruz kalmakta, avukatlara yönelik baskı ve ihlaller gerçekleşmektedir. Artan ırkçı saldırılar nedeniyle her türlü zulme uğrayan Filistinlilerin Mescid-i Aksa'daki ibadetleri de yasaklanmaktadır. 2000 yılına kadar İsrail, 55 kuruluşu terörist veya yasa dışı dernek olarak ilan ederken 2001-Haziran 2015 tarihlerinde ise bu sayı 320'ye ulaşmıştır. Bu hukuksuzluğa maruz kalan kurumlar arasında BM'ye akredite kurumlar da söz konusudur."

Şu an tutuklu bulunan Raid Salah'ın durumuna da dikkati çeken Çamurluoğlu, "Birçok defa haksız gözaltı, hukuksuz hapsetme, dava ve soruşturmalarla bezdirme ve suikast girişimine maruz kalan Kudüs Muhafızı, İslami Hareket lideri Raid Salah da yine hapis tehdidiyle karşı karşıyadır.

Mescid-i Aksa'nın korunması için birçok kuruluş kuran, bu kuruluşların İsrail tarafından kapatılması ya da faaliyetinin engellenmesinde her seferinde yeniden bir kuruluş kurmaktan yılmayan Salah, zaman zaman seyahat yasağı da getirilerek susturulmuştur. Raid Salah halen 48 Toprakları Filistin İslami Hareketi`nin başkanlığını yürütmektedir ve tamamen susturulmak için müebbet hapse mahkum edilmek isteniyor" ifadelerini kullandı.

Filistin'deki STK'larla dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Çamurluoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiyeli STK'lar ve Türkiye halkı olarak onların Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin halkı için ortaya koyduğu çabayı selamlıyor, bu hukuksuzluklar için işgalci İsrail'e karşı onurumuzu ve özgürlüğümüzü temsil eden Kudüs ve Kudüs'ün muhafızları Raid Salah ve arkadaşlarını koruyacağımızı, destekleyeceğimizi ilan ediyoruz. İslam dünyasını Kudüs ve eteklerinde yaşayan halklar için teyakkuzda olmaya davet ediyoruz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir