• DOLAR 32.324
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2300.65
  • ...
Suriye muhalefeti Cenevre`ye gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad'da 4 gündür toplantı hâlinde olan ve Birleşmiş Milletler 'hava saldırılarını, kuşatmaları ve insani yardımlara engelleri durdurmayı' garanti etmezse Cenevre'ye katılmayacaklarını söyleyen Suriyeli muhalifler, BM'nin kendilerine güvence verdiğini ve Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılacaklarını açıkladı.

Ancak Cenevre'ye gelecek olan heyet, pazarlık için değil, BM'nin insani yardım,bombardımanın durması gibi konularda ne yapacağını görüşmeye geleceğini söyledi. Suriye Yüksek Müzâkere Heyeti, Suriye rejimi ile siyasi süreç görüşmelerinde ise yer almayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, muhaliflerle pazar günü görüşme imkânı bulacağına inandığını söyledi.

Muhalifler, Cenevre'de masaya oturmadan önce bazı konularda güvence istemişti: İhtiyaç hâlindeki bölgelere insani yardım ulaştırılması, yerleşim yerlerindeki kuşatma ve ambargoların kaldırılması ve sivil yerleşimlere hava saldırılarının durdurulması.

Muhaliflerin şartları
Riyad'da 4 gündür görüşmelerini sürdüren muhalifler, katılım için şartlar öne sürmüştü. Muhalifler, bir ön heyet göndermeyi tasarlamış, eğer bu heyet Cenevre`ye gelirse, bombardımanın durması, insani yardım ulaştırılması ve kuşatmaların kaldırılması için BM`nin ne yapacağını duymak istediklerini ifade etmişti.

Ateşkes öncelikli
Görüşmeler başlasa bile, planlandığı gibi, Suriye`de geçiş hükümeti kurulması üzerine değil, ateşkes sağlanmasına yoğunlaşması bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ise Riyad muhalefetindeki bazı gruplara itirazı var. Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Ceyşül İslam ve Ahrar el Şam grubunun Cenevre'ye katılmasının 'kabul edilemez' olduğu belirtildi.

Toplantılara PKK'nın Suriye'deki kolu PYD davet edilmedi. Ancak PYD'nin de içinde yer aldığı, Suriye Demokratik Meclisi'nin diğer üyelerine davet gitti.

Kaynak: Al Jazeera, AFP

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir