• DOLAR 32.524
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2421.756
  • ...

Van`da geçtiğimiz günlerde düzenlenen Güçbirliği Platformu toplantısında bir araya gelen İlin ekonomi alanında çalışma yapan STK yöneticileri, yaklaşık olarak 8 aydır devam eden çatışmaların bölge ekonomisini felce uğrattığını ifade ettiler.

Genelde bölge özelde ise Van ekonomisinin yaşanan çatışma sürecinden dolayı ciddi darbe aldığını belirten Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt, “7 Haziran sonrasında başlayan çatışmalı süreç Van ekonomisini adeta felce uğrattı. Somutlaştırırsak, Van şu anda kan alıyor. 6 aya yakındır, çeklerimiz ülkenin batısında kabul görmüyor. Van`da ekonomik döngü şu anda sıfırda. İnanın sadece memur maaşları dolaşımda. Çok acil, KOSGEB kategorisinde, küçük 30 orta 100 bin sanayici için 500 bin faizsiz 6 ay ötelemeli kredi imkânı bekliyoruz. İnanın önümüzde çok ürkütücü rakamlar var. 10 milyarlarca lirayla ifade ediliyor. Esnaflarımız tedirgin. Kalkınma için elimizden geleni her zaman yapmaya hazırız.” dedi.

Van TSO: Süreci atlatma adına omuz omuza çalışılmalı

Türkiye`de bulunan 81 il arasında Van`ın ekonomik olarak 75. sırada olduğunu ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye`de 81 vilayette 75. Sıradayız. Bu bir realite. Ya bunu kabul edeceğiz ya da asla bunu kabul etmeyip gayret içinde olacağız. Kabul edilebilir, ölçülebilir hedefler ortaya koymamız gerekmektedir. Bu kaderi reddederek bu kenti geleceğe taşıma konusunda bir misyon edinmeliyiz. Ben bunun kader olmadığına inanıyorum. Kentin yerel yönetimlerinin katılımı da bir görev sayılmalı, çatışma sürecini atlatma adına omuz omuza bir anlayışla hareket edilmelidir.”

VİŞAD: Kaygıları gideremiyoruz

Van`ın Ortadoğu`ya açılan kapı olduğunu ancak sürecin buna fırsat tanımadığını ifade eden Van İş Adamları Derneği (VİŞAD) Başkanı Fatih Hatunoğlu, “İstanbul nasıl Avrupa`ya açılan kapısı ise Van`da Ortadoğu`ya açılan kapısıdır. Bahsedilen konuların tamamı bizim de gündemimizdeydi. Biliyorsunuz sermaye çatışma ortamını sevmez, huzur ortamını sever. Biz 7 Haziran öncesi çok ciddi çalışmalar yaptık. İnsanları buraya getirdik. Ancak 7 Haziran sonrası yaşananlar insanların buraya gelmesini engellemiştir. İnsanlar korkuyorlar. Kaygıları gideremiyoruz. Doğal olarak öncelikle bu güvenin aşılanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KOSGEB: Sürece rağmen girişimcilik eğitimleri konusunda yardım istiyoruz

Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümüne önem gösterdiklerini anlatan Van KOSGEB Müdürü Bilal Emre Yörük, 2011`den bu yana destek paketleri çerçevesinde, 600 girişimcinin işinin patronu olduğunu ifade ederek çatışma sürecinin girişimciliği de olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Yörük, “Girişimcilik desteklerinde çok büyük bir fırsat kapısı açıldı. Bu kaynağın kullanılabileceğine inanıyorum. Sürece rağmen, belediyelerimiz, meslek odalarımız ve ajansımızdan girişimcilik eğitimleri konusunda yardım talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜMSİAD: Van ekonomik anlamda bir daralma yaşıyor

Van`ın Türkiye`nin Asya`ya açılan en kilit noktası ve Asya`nın ve Ortadoğu'nun da Avrupa`ya açılan tek noktası olduğuna işaret eden Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Van`ın gelişiminin önünde bu bakımdan hiçbir engel yok. Bir sinerji sağlığa kenetlenebilirsek Van`ın çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Van ekonomik anlamda bir daralma yaşıyor bunu dile getirmek lazım ama Van`ın geleceğini çok parlak görüyoruz.” diye konuştu.

Odabaşı: Umarım barış ve huzur içinde çalışmalarımızı yürütürüz

“Umarım barış ve huzur içinde bütün bu çalışmaları sonlandırırız” diyen Van TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, “Kadın olarak, bizi gözden çıkarmamanızı diliyorum. Bu gücü pozitife çevirmek, ekonomiye katmak istiyoruz. Ekonomimizin durumu şu günlerde yok. Ekonomi kötüyse refah da yoktur. Önce barış diyoruz. Huzur içinde kadınların da üretime yönelik yerini almasını bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD: Çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok

Uzun yıllar Van dışında çalıştığını, 8 yıldır da Van`da çalıştığını ve bölge ekonomisiyle ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten, Van Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Kerem Baynal, yaşanan çatışma sürecine rağmen STK ve bürokratların bir araya gelmesine sevindiklerini ifade etti.

Baynal, “Çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığını düşünüyorum. Bir ışık görüyorum ve yayılması noktasında da bütün enerjimizi sarf edeceğimi beyan ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Van`ın en büyük sıkıntılarından biri de Teknolojik tabanlı üretim yapılmaması”

Bölgede birlik beraberliğe ihtiyaç duyulan bir dönemin yaşandığını aktaran Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent Genel Müdürü Necat Görentaş da, “Van`ın gelişimini isteyen herkesin burada olmasını istiyoruz. Teknolojik tabanlı üretim yapılmaması Van`ın en büyük sıkıntılarından. İnşallah bunun çözümünü de teknokent vasıtasıyla sağlayacağız.” diye konuştu.  (Murat Dalgın - İLKHA)