• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Cizre`den yansıyan son haberler hakkında bilinmeyenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cizre`de Sur ve Cudi mahallelerinin iki veya üç farklı noktasında PKK'lilerin bazı evlerin bodrum katında yaralı olarak sıkışmış durumda olduğu, bunların içerisinde kimilerinin de öldüğü öğrenildi.

Bodrum katında yaralı olarak mahsur kalan siviller veya girdikleri çatışmalarda yaralandıktan sonra kaçmaya çalışan PKK`liler olarak basına yansıyan Cizre`deki haberlerin bilinmeyen yönlerine ulaşıldı.

23 Ocak Cumartesi günü sabah saatlerinden itibaren çukur ve barikatların olmadığı Şah Mahallesi`nde polis ve askerler ev aramalarına başladı. Aramaların bitmemesi sonucu asker ve polislerin tamamı mahallede bulunan evlerde geceyi geçirirken, birçok binanın çatı katında nöbet tuttukları da görüldü.

Çatışmalarda 28 kişi yaralandı

Aynı günün sabah saatlerinde Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 numaralı evin bodrum katında aralarında Cizre'de ‘özyönetim` ilan eden Mehmet Tunç, PKK'nin Cizre'deki silahlı gruplarından sorumlu ve aslen Şırnaklı olan Mamo (Amca) ile Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş, DBP PM üyesi Mehmet Yavuzel ve dağdan Cizre'ye gelip çatışmalarda yer alan PKK`lilerden 30'un üzerinde kişinin sıkıştırıldığı ve yaşanan çatışmalarda 28 kişinin yaralandı.

Yarılılardan 6`sı öldü

Yaralılardan, Cihan Karaman, Selami Yılmaz, Rüzgar Yıldızgörer, Nusret Bayar ve ismi öğrenilemeyen iki kişi ile beraber toplam 6 kişi, bulundukları bodrumda katında öldü. Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş, DBP PM üyesi Mehmet Yavuzel ve isimleri belirlenemeyenlerle beraber 22 kişinin ise yaralı olduğu belirtildi.

Ölenlerin birçoğu PKK`nin dağ kadrosundan

Başka bir yerel kaynaktan edindiğimiz bilgiye göre ise bodrum katında sıkışan kişilerin sayısının 30'un çok üstünde ve ölenlerin sayısının da açıklananın aksine 6 kişiden çok daha fazla olduğu yönünde. Ölenlerin birçoğunun PKK`nin dağ kadrosundan olduğu için HDP`lilerin bunları bire bir açıklamak istemedikleri de edinilen bilgiler arasında.

Cizre Kaymakamının koruma memurunun öldüğü iddia ediliyor

Yine bodrumda bulunanlar arasında, sokağa çıkma yasağından önce hastane yolunda kaçırılan Cizre Kaymakamının koruma memuru Ayhan Kaya ile yine yasaktan yaklaşık 4 ay önce kaçırılan Bingöllü asker de bulunuyor. Kaçırılan asker ile kaymakam koruması Ayhan Kaya'nın Cudi Mahallesi`nde farklı yerlerde bulunan evlerde tutulduğu ve tutuldukları yerlerin asker ve polis kontrolüne girmesi ile PKK'liler evlerden açtıkları tünellerle şimdi bulundukları binanın bodrumuna kendileriyle beraber bu asker ve polisi de götürdükleri bildirildi. Yine yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Cizre Kaymakamının koruma memurunun öldüğü belirtildi. Bu bilgi henüz resmi makamlarca doğrulanmış değil.

Grup içinde 4 Alman ile 2 Rus iddiası

Tüm bunlarla beraber, söz konusu Cudi Mahallesi`ndeki bodrumda bulunan PKK'li grup içinde 4 Alman ile 2 Rus`un da bulunduğu iddia edildi.

Yaralıları almak için asker ve polisin ambulansları engellediği yönünde basına kimi haberler yansırken görgü tanıkları, güvenli bölgeye gitmeye çalışan ambulansların PKK`lilerin de taciz ateşine muhatap olduklarını gördüklerini ifade ettiler.

HDP`liler ilk önce belediyeye ait ambulansların yaralıları almaya gitmesini istedi

İlk günden itibaren HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve diğer partili yetkililer birçok defa mahalleye girip bu PKK`lileri çıkarmak istemiş fakat polisin bu gruplara izin vermediği de basına yansımıştı. Faysal Sarıyıldız ve beraberindeki grup, bodrumda bulunan PKK`lileri almak için ilk önce Cizre Belediyesi'ne ait ambulansların, ardından da 112 ambulanslarının gitmesini istemesi ile polisin bir kaçış planı yapıldığından şüphelenerek bu girişime müsaade etmedikleri öğrenildi.

Öte yandan asker ve polisin Cudi Mahallesine PKK`lierin sızmalarını önlemek için karşı taraftaki Şah Mahallesinin Nusaybin Caddesine çıkan tüm sokaklar zırhlı araçlarla kapatılmış durumda.  Bununla beraber yoğun bir hareketliliğin yaşandığı da gözlemlendi.

24 Ocak Pazar günü Dağkapı Mahallesi`nde daha önceki günlerde ev aramaları yapılmasına rağmen akşam saatlerinde bir ihbar sonucu yapılan ev aramaları esnasında çıkan çatışma bir Üsteğmen hayatını kaybetmişti. Şah Mahallesinde 25 Ocak Pazartesi akşam saatlerinde çıkan çatışmada 2'si ağır olmak üzere 5 özel harekat polisi yaralanmış, yaralanan polisler Cizre Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alnmıştı.

26 Ocak Salı akşamı saat 16.00 sıralarında Kale Mahallesi Şen sokakta bulunan Şeyh Seyda Camii`nin minaresine havan topu isabet etmesi sonucu minarede büyük tahribat oluşurken seken şarapnel parçaları mahallede bulunan bazı evlere de isabet etti. Olayda ölen veya yaralanan olmazken şimdiye kadar Şeyh Seyda Camii`ne isabet eden havan topları, caminin minaresi ile duvarlarında büyük tahribata yol açtı.

PKK'lilere ait 3 tünel bulundu

28 Ocak Perşembe günü Cudi ile Sur mahalleleri arasında olduğu tahmin edilen PKK'lilere ait 3 tünel bulundu. Bir haftayı aşkın süredir Cudi ve Sur mahallelerinde asker ve polislerin PKK`lilerin Sokak ve caddelere döşediği patlayıcıları imha ettiği ve ev aramalarına devam ettiği belirtildi.  (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir