• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
AYM`den Cizre kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Şırnak`ın Cizre ilçesindeki yaşam hakkı ihlali başvurusuna ilişkin tedbir talebini reddetti. Mahkeme, tedbir taleplerinin reddine oybirliğiyle karar verildiğini açıkladı.

 Mahkeme, tedbir kararında başvurunun Şırnak`ın Cizre ilçesinde yaralı oldukları ve sağlık hizmetlerine erişemedikleri ileri sürülen kişilerin yaşama hakkı, işkence ve eziyet yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği iddiaları hakkında olduğunu açıkladı.

AYM`nin kararına göre, başvuru formunda Şırnak Valiliği tarafından alınan sokağa çıkma yasağı kararının uygulanmaması ve yaşamlarıyla fiziksel bütünlüklerinin korunması konularında tedbir kararı verilmesi talep edildi.

Anayasa Mahkemesi, başvuru sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, 26 Ocak günü Sultan Irmak ve 23 Ocak günü Sultan Irmak dışındaki başvurucuların AYM`ye bireysel başvuruda bulunmaksızın doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne (AİHM) başvuru yaptığını ve tedbir talebinde bulunduğunu bildirdi.

Başvurucu olduğu bildirilen kişilerin kamu makamlarıyla doğrudan iletişime geçme yönünde isteksiz davrandığı belirtilerek, “Anayasa Mahkemesi, başvuru formu, Şırnak Valiliği ve başvurucu vekilleri olduklarını belirten avukatlardan edinilen bilgi ve belgeler çerçevesinde; başvurucu olduğu bildirilen kişilerin kamu makamları ile doğrudan iletişime geçme yönünde isteksiz davranmaları, kamu makamlarını üçüncü kişilere yönlendirmeleri, bulundukları yere ilişkin farklı tarihlerde farklı adresler bildirilmesi gibi hususlar dikkate alındığında bu kişilerin sürekli yer değiştirdiklerine ve sağlık hizmetlerine erişim için kamu makamları ile iletişim kurmaktan kaçındıklarına ilişkin ciddi şüpheler ortaya çıktığı kanaatine varmıştır.” denildi.

Başvurucuların tedbir talebinin oybirliğiyle reddedildiği belirtilen açıklamada, sonraki gelişmelerden Şırnak Valiliği tarafından AYM`nin gecikmeksizin bilgilendirilmesine karar verildiği de ifade edildi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir