• DOLAR 32.44
  • EURO 35.43
  • ALTIN 2330.66
  • ...
Uzmanlardan Şap Hastalığı hakkında önemli uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son günlerde kimi illerde ortaya çıkan Şap Hastalığı ile ilgili konuşan Veteriner Ahmet Borak, bu hastalığa karşı en önemli önlemin temizlik olduğunu, özellikle bu yıl Türkiye’de görülen Şap Hastalığına yeni bir virüsün sebep olduğunu söyledi.

Şap Hastalığının daha çok çift tırnaklı hayvanlarda görüldüğünü belirten Borak, “Bu hastalığın etkeni bir virüstür ve bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle çift tırnaklı hayvanlar dediğimiz sığır, koyun, keçi ve manda gibi görülen bir hastalıktır. Bunların ekonomik kaybı çok yüksektir. Özelikle ekonomik açıdan hayvan sahiplerini etkilemektedir.”

Hayvan sahiplerinin kendi hayvanlarını korumak için dezenfeksiyona dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Borak, “Kendi ahır girişlerine, hayvanlarının bakıldığı yerlere dezenfekte ilaçlar dökerek hayvanlarının altlarını sürekli temiz tutmalıdırlar. Hijyen konusunda çok dikkat etmeleri gerekiyor. Başka ahırlara girip diğer hayvanlarla temas ettikten sonra aynı ayakkabı ve kıyafetle hayvanlarının içine girdiği vakit o hastalığı doğal olarak kendi eliyle hayvanlarına bulaştırıyor. Bu gibi durumlara dikkat edilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bu tür hastalıklara karşı Tarım İl Müdürlükleri ve özel kliniklikler tarafından aşı yapıldığını belirten Borak, bu yıl Şanlıurfa’da ortaya çıkan Şap virüsünün ülkemizde yeni görüldüğü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuda yeni aşıyı hemen geliştirdiğini, bölgedeki hayvanlarda uygulanmaya başlandığını söyledi.

Şap Hastalığının belirtilerine değinen Borak, “İnkibasyon süresi dediğimiz hastalığın ortaya çıkması ortalama 2 günle, 1 hafta 10 gün arasında geçmektedir. Hayvanlarda görülen iştahsızlık, ateş yükselmesi şeklinde başlar. Özellikle ağızlarda yaralar, akıntılar ve ayaklarda çeşitli enfeksiyonlar görülmeye başlanır. Bu akıntılar hastalığın bulaşmasına sebep olmaktadır. Hayvanların dolaştığı meralarda diğer hayvanlara bu şekilde bulaşmaktadır.” dedi.

Şap hastalığının ihbara zorunlu bir hastalık olduğuna dikkat çeken Borak, hayvanı bu hastalığa bulaşmış kişilerin mutlaka Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bildirmesi gerektiğini söyledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir