• DOLAR 32.372
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.233
  • ...
ORSAM`dan HÜDA PAR`a ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başta Suriye ve Irak olmak üzere Ortadoğu`nun çeşitli ülkelerinde çok sayıda saha çalışması yürüten Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan ile Uluslar arası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Bayram Sinkaya, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Gaziantep İl Başkanlığı`nı ziyaret etti.

Gaziantep`teki saha çalışmaları kapsamında Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Gaziantep İl Başkanlığı`na bir ziyaret gerçekleştiren heyeti, İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat ile partili bir heyet karşıladı.

Barışçıl ve sivil halk ayaklanması geçen süre zarfında iç savaşa dönüştü

Yapmış olduğu saha çalışmaları ile ilgili bilgi veren Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu uzmanı   Orhan, Suriye`de 15 Mart 2011 tarihinde başlayan barışçıl ve sivil halk ayaklanmasının geçen süre zarfında iç savaşa dönüştüğüne dikkat çekti.

Orhan, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak, Suriye`deki azınlık grupların Suriye krizinden nasıl etkilendiklerine ilişkin bir çalışma yürüttüklerini ve bu kapsamda Suriye`ye komşusu olan Türkiye`nin sınır illerinde saha çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Yaptıkları saha çalışmalarında Suriye`deki azınlık grupların bu krizden nasıl etkilendiklerini öğrenmeye çalıştıklarını belirten Orhan, “Suriye`den bu illere göç etmiş Suriyeli mültecilerin sorunu ile ilgili çalışmaları ve Suriyelilerin içinde olduğu durumu öğrenmeye çalışıyoruz. Bu anlamda da Gaziantep`te de yaptığımız saha çalışmasında HÜDA PAR`ı ziyaret ederek Suriye`deki meselelere partilerinin nasıl baktığını ve görüşlerini almaya geldik.”dedi.

Hükümetin mültecilerle ilgili bir ‘Mülteci Bakanlığı` kurmasını istiyoruz

Suriye meselesinde öteden beri kesinlikle taraf olmadıklarını belirten HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat ise konuşmasında, Müslümanların dış güçlerin müdahalesi yerine kendi aralarında bu meseleyi hal etmemelerinden dolayı Suriye`de içinden çıkılmaz bir tablonun ortaya çıktığına dikkat çekti.

Suriye`ye komşu bir olarak Suriyelilerin yaşadıkları mağduriyetlerine, mazlumiyetlerine, sıkıntı ve acılarına bire bir şahit olduklarını belirten Erat, “Bununla ilgili inşallah kıymetli misafirlerimize gereken bilgileri sunacağız ve bu konuda hazırlamış olduğumuz raporumuzu paylaşacağız. Ümit ediyoruz ki, bu yaşanan sıkıntılar son bulur.” dedi.

Erat, Suriye krizi ile ilgili “Umarız daha ciddi adımlar atılır. Özellikle hükümetin bu konuda Suriyeli sığınmacıların sıkıntıları ile ilgili daha ciddi adımlar atmalarını bekliyoruz. Daha da önemlisi hükümetin mültecilerle ilgili bir ‘Mülteci Bakanlığı` kurmasını istiyoruz. Suriyeli sığınmacıların sorunlarına çözüm noktasında, sıkıntılarını giderme Belediye ve STK`larla bir noktaya kadar yapılır. Suriyeli sığınmacıların sıkıntılarını dile getirmek saatleri hatta günleri alır. Bu konuda daha ciddi adımların atılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep`in özellikle kırsal mahallelerinde kendi imkanları ile tek odalı derme çatma ev ve dükkanlara yerleşen Suriyelilerin içinde oldukları durumun hiç de iç açıcı olmadığına dikkat çeken Erat, bazı yerlerde imkansızlıklardan dolayı tek odalı evlerde 4-5 Suriyeli ailenin ikamet ettiklerine şahit olduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından ziyaret HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı`nın Suriyelilerle ilgili hazırlamış olduğu Suriye Raporunu ORSAM heyetine vermesi ile son buldu. (İbrahim Koçyğit-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir