• DOLAR 32.584
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2428.295
  • ...
`Şimdi portakal yemenin tam zamanı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından narenciye fiyatları dibe vurdu. Adana Sebze Hali`nde kilosu 30-50 kuruş arasında satılan portakal, mandalina ve greyfurt ,son yılların en ucuz seviyesinde seyrederken narenciye üreticileri,  hem üreticiye destek hem de kış hastalıklarından korunmak için vatandaşlardan bol bol portakal yemesini istiyor.

Kola ve hazır meyve suları yerine pazardan alınan narenciye ürünlerinin sıkılarak her gün içilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade eden üreticiler ayrıca belediyelerin de şehir merkezinde kuracakları büfelerde bardağı 50 kuruştan meyve suyu satarak zor günler geçiren narenciye sektörüne destek sunmasını bekliyor.

“Narenciye fiyatları bedava denilecek kadar düştü”

Bahçelerinde yetiştirdikleri narenciye ürünlerini sebze halinde toptan satan üretici Can Mirici, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Çukurova`daki portakal, mandalina ve greyfurt üreticilerinin zor günler yaşadığını belirtti. Geçen yıl bahçede 1 TL`ye kadar müşteri bulan ürünlerinin bu sene sebze halinde 30 kuruştan bile satılmadığından dert yanan Mirici, “Şu anda Adana Sebze Hali`ndeki portakal fiyatları bedava denilecek kadar düştü. Mesela Minola cinsi sulu portakalımızı 30 kuruşa zor satabiliyoruz. Bazen 20 kuruşa dahi portakal sattığımız oluyor. Sattığımız portakal, işçilik ve nakliye parasını dahi kurtarmıyor.”dedi.

“Narenciye sıkılıp çocuklara içirilirse kolay kolay hastalanmazlar”

Vatandaşlardan bol bol narenciye yiyerek hem kış aylarında hastalıklara karşı dirençlerini arttırabileceğini hem de zor günler geçiren üreticiye destek olabileceğini dile getiren Mirici, “Portakal kış aylarında çok faydalı. 7`den 70`e herkes alsın, yesin, suyunu sıksın, grip olmasın.” diye konuştu.  

Son haftalarda artan gribal hastalıklara karşı özellikle çocukların narenciye tüketmesini tavsiye eden Mirici, “Kışın etkisini arttırdığı şu günlerde çocuklar hep grip oluyor ama şu meyveyi yeseler kolay kolay hastalanmazlar. Anneler, çocukları okula giderken çantalarına bir iki portakal veya mandalina katılabilir veya sıkıp suyunu içirebilir.”ifadelerini kullandı.

“Belediyeler büfe kurarak 50 kuruştan meyve suyu satsın”

Piyasada narenci yığılması olduğunu bu yüzden ürünlerinin para etmediğini dile getiren Mirici, yerel yönetimlerin de kendilerine destek olmasını istedi.  Adana`daki belediyelerin şehir merkezlerinde açacağı büfelerle ucuza mal edeceği meyve suyunu 50 kuruşa satabileceğini ifade eden Mirici, bunun vatandaşlara da hizmet olacağını söyledi.

“Narenciye tüketimi teşvik edilsin!”

Narenciyenin son yılların en ucuz fiyatına satıldığını belirten sebze hali esnafından Mevlüt Pakdemir de portakal ve mandalinanın tüketilmesinin teşvik edilmesini istedi. Rusya`ya yapılan ihracatın durmasıyla bu sene bahçe sahiplerinin zarar ettiğini dile getiren Pakdemir, “Sebze halindeki portakal fiyatları bedava gibi. Cinsine göre 30 ila 50 kuruşa toptan almak mümkün. Şimdi bol bol narenciye tüketme zamanı.  Vatandaş portakalı alsın çocuklarıyla yesin, suyunu sıksın, böylece hastalıklardan korunsun.”dedi.

“Evde sıkılmış bir meyve suyu, kola türü içeceklerden daha faydalıdır”

Rusya krizinin ardından don olaylarının da narenciye üreticisini kötü etkilediğini ifade eden üretici Hasan Umut, “Havaların sert geçmesiyle narenciyeye don vurdu, bu yüzden de fiyat biraz daha düştü. Biz vatandaşlarımızdan narenciye yiyerek bize destek olmalarını istiyoruz. Narenciye ürünleri C vitamini açısından zengin ve faydalı. Her gün sıkılarak özellikle çocuklara içirilmesinde fayda var. Evde sıkılmış bir meyve suyu, kola veya diğer hazır içeceklerden daha faydalıdır.” diye konuştu. (Ayhan Kaya- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir