• DOLAR 32.33
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2307.15
  • ...
Patlamada zarar görenlere ödeme yapılmaya başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Çınar`da 13 Ocak Çarşamba gecesi 1 tondan fazla patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilen ve aralarında çocuk ile kadınların da olduğu 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından zarar gören vatandaşlara ödeme yapılmaya başlandı.

Konu ile  ilgili açıklamalarda bulunan Çınar Kaymakamı İsmail Şanlı zarar tespitler bir komisyon tarafından hızlı bir şekilde yapıldığını aktardı.

Zarar tespiti kesinleşmiş olan vatandaşlara ilk ödemlerin yapıldığını söyleyen Şanlı, “Tabi bu ödemeler banka üzerinde geldiği, ödemelerin banka üzerinden yapıldığı için uygulanması gereken bir prosedür var, hak sahibine ödeme yapılması için. Bize gelen TC kimlik numaralarını bankaya bildirip, oradaki hesaplardan aktarım yolu ile yatırıyoruz. Bize gelip bankada kendilerine aktarılacak olan alacaklarını öğrenmiş olup, bize hesap numaralarını getirmiş oluyorlar. Bizde bankaya bildiriyoruz, bize verilen bu hesap numarasını paralarını yatıyoruz. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor, patlama nedeniyle yıkılan evler var. Bu yıkılan evlerin ödeme kalemi biraz daha farklı bir yol izlenecek.” ifadelerini kullandı.

İlk etapta yaklaşık 2 milyonluk bir ödeme yapılacak

Zarar gören vatandaşlara ilk etapta yaklaşık 2 milyonluk bir ödeme yapılacağını belirten Şanlı, “Hasar tespiti devam ediyor, bir kısmı farklı kalemlerden ödenmesi gerekiyor. Ancak şu ana kadar 600`ü aşkın vatandaşımıza yaklaşık 1 milyon 7 yüz 50 bin TL`yi aşkın bir tutar ödenmiş olacak. Buna ilave farklı kalemlerden oluşacak olan araçlardaki zararları farklı şekilde ödemiş olacağız. Şunu net diyebiliriz; şu an kesinleşmiş olan tahakkuk tutarı 1 milyon 7 yüz 50 bin lirayı geçti, 616 vatandaşımız için.“ dedi.

Vatandaşların zararları için belirlenen miktara itiraz etmeleri konusunda da açıklamalarda bulunan Şanlı, “Tabi ilk başta idareye başvurmaları gerekiyor, ödenen miktarın ihtiyacını karşılamadığını, yetersiz olduğunu belirtecek. Talep değerlendirilecek uygun görüldüğü halde ödeme yapılacak, uygun görülmez ise idari yargı mekanizması yolu alacağını tahsil edebilecek.“ şeklinde konuştu.

Hayatlarını kaybeden vatandaşlar sivil şehit sayılacak

Hayatlarını kaybetmiş olan sivil vatandaşlar ile ilgili de açıklamalara bulunan Kaymakam Şanlı, “Terör olaylarında hayatlarını kaybetmiş olan vatandaşların yakınlarına devletimizin bir takım standart uygulamaları var. Zarar gören vatandaşların mağduriyetlerin giderilmesi noktasında tazminat adı altında bir takım ödemeler yapılacak. Sivil şehitler için uygulanan prosedür, burada hayatını kaybeden sivil vatandaşlarda uygulanacak.“ ifadelerini kullandı.

Yeni bir emniyet binası yapılacak

Bombalı saldırı sonucu büyük zarar gören Çınar Emniyet Müdürlüğü yerine yeni bir binanın yapılacağını söyleyen Şanlı, eski emniyet binasının farklı bir amaç için değerlendirmeyi düşündüklerini aktardı.

Patlama sonrası yürütülen soruşturma kapsamında 2 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Kaymakam Şanlı, soruşturmanın geniş kapsamlı sürdürüldüğünü belirtti.

“Halk saldırıyı lanetlemiştir”

Yapılan eylemlerin amacının halkı korku ile baskı ve kontrol altına almak olduğunun altını çizen Kaymakam İsmail Şanlı,  “Çınar`daki saldırı şunu ortaya koymuştur, terör örgütü iki noktada da çok başarısızıdır. Halkımız olaydan sonra terör örgütünün yapmış olduğu saldırıyı lanetlemiştir, vatandaşımız olay yerine bizden önce koşmuştur.“ diye konuştu. (Vedat Aydın- İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir