• DOLAR 32.329
  • EURO 35.157
  • ALTIN 2306.843
  • ...
SON DAKİKA
`PKK terör listesinden çıkarılamaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Parlamentosu`nda düzenlenen “Avrupa Birliği, Türkiye ve Kürtler” konferansının ikinci gününde düzenlenen oturumun başlığı “Yeni politikalar ve bölgesel çözümler” oldu. Toplantıda konuşan Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, katılımcıların “PKK`nın terör örgütleri listesinden çıkarılması, Avrupa Parlamentosu`nun Türkiye`de yaşananlarla ilgili acil bir oturum düzenlemesi ve bir karar alması” gibi taleplerini içeren soruları yanıtladı.

PKK`nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını doğru bulmadığını söyleyen Piri, önceliğin tekrar müzakere masasına oturulması olduğunu söyledi.
“Aksi takdirde Avrupa Parlamentosu`nun işleyişine karşı bir beklenti içinde oluruz. Türkiye`nin terörle mücadele etme hakkı vardır.”

“Muazzam bir silahlanma var, bu silahlar nereden geliyor?”
Aralık ayında Diyarbakır`a gittiğini anlatan Piri, “Olayı bir bütün olarak ele almak gerekiyor” diye konuştu.

“Diyarbakır`a gittim. Orada kazılan hendekler, barikatlar var. Muazzam bir silahlanma söz konusu. Tüm bunlar nereden geliyor? Beni şaşkınlığa uğrattı. Ben hükümetin tutumunu haklı göstermek istemiyorum ama ortada söz konusu olan sivillerin buna kurban olmasıdır. Olayı bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Hükümet buna suskun mu kalmalı? Hiç tepki vermemeli mi? Orantılılık önemlidir. Burada belli bir orantılılığı talep etmek gerekiyor.”

Piri, Avrupa Parlamentosu`nun Türkiye`de yaşananlarla ilgili acil bir toplantı yapıp, karar almasına ilişkin beklentilere ise, “Bağlayıcı niteliği olmayan bir karar alınmasını doğru bulmuyorum” yanıtını verdi.

Piri: Terörist organizasyon olduğunu düşünüyorum
Toplantı sonrasında Al Jazeera`nin sorularını yanıtlayan Kati Piri, PKK`nın terörist örgütler listesinden çıkarılmasına neden karşı olduğunu, “Çünkü terörist bir organizasyon olduğunu düşünüyorum. Türkiye`de barış olsa, koşullar başka olsa, geri dönüşler sağlanabilse başka türlü değerlendirilebilir ama şimdi değil.” dedi.

Şu anda öncelikli olanın Türkiye`de çözüm görüşmeleri için yeniden masaya oturulması olduğunu belirten Piri, “Çatışmaların sona ermesi, 50-60 gündür süren sokağa çıkma yasaklarının kalkması, insanların tıbbi yardıma ulaşmasının sağlanması gerekiyor” dedi.Piri, bunun için AB'nin bir köprü görevi görebileceğini de belirtti.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde Ordu`nun bulunmasına ve sokaklarda tankların gezmesine anlam veremediğini söyleyen Piri, “Paris`te de güvenlik nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi ama siviller zarar görmedi, böyle manzaralar yaşanmadı” dedi. Al Jazeera`nin “Yaşananlar farklı değil mi? Siz de konuşmanızda söylediniz, Türkiye`de şehir merkezlerinde kazılmış hendekler var. Güvenlik güçlerine karşı ağır silahlar kullanılıyor” sorusunu da yanıtlayan Piri, “Önemli olan bu güvenlik önlemlerinin orantılı bir şekilde alınması. Sivillerin zarar görmemesinin sağlanması” dedi.

Kati Piri`nin PKK`nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını doğru bulmadığına ilişkin sözlerini konferansa katılan bazı konuşmacılar eleştirdi. Hollanda Wageningen Üniversitesi`nden toplantıya katılan Profesör Joost Jongerden, PKK`yı siyasi bir örgüt olarak tanımladı ve Piri`nin sözlerini doğru bulmadığını söyledi.

Werz: HDP ve PYD`nin Ruslarla olan aşkı

Amerikan düşünce kuruluşu “Center for American Progress” temsilcisi Michael Werz

Amerikan düşünce kuruluşu “Center for American Progress” temsilcisi Michael Werz ise, “Gerçekçi olmamız gerekiyor. En az 5 yıl PKK`nın terör örgütleri listesinden çıkarılması söz konusu olamaz. 13 Ocak`ta olduğu gibi (Çınar`daki bombalı saldırı) bombalar yapılırsa bu 5 yıl geri gönderir. Bombalar devam ederken siyasi bir içerik içinde ilerleme söz konusu olamaz.”

Werz, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş`ın Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile yaptığı görüşmenin ABD Başkanı Obama`yı da zor durumda bıraktığını belirtti.

“HDP ve PYD`nin Ruslarla olan aşkına değinmek istiyorum. Bu ziyaret başkan Obama`yı zor durumda bırakıyor. Rusya ile müttefik olmak ister gibi görüntü yaratıyor.”

Soru cevap bölümünde Werz'in bu sözleri eleştiri konusu oldu. Türkiye'nin Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte IŞİD'i destekleyen ülkeler arasında yer aldığı, Werz'in bu koşullarda PKK'nın terör örgütleri listesinde yer almasına neden karşı çıktığı soruldu. Werz, Türkiye'nin IŞİD'e destek verip vermediğinin çok ciddi bir şekilde araştırıldığını bu konuda en ufak bir ipucuna dahi rastlanmadığını belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir