• DOLAR 32.559
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2429.829
  • ...
Dışişleri Bakanlığı`ndan Fransa`ya Kınama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan tasarının Fransa Ulusal Meclisi`nde kabul edilmesi kınandı.
 
"Fransa Ulusal Meclisi`nin Türk halkını derinden yaralayan, tarihimizi tek taraflı yorumlara dayanarak karalayan ve bu haksızlığa karşı savunma hakkını elimizden almayı amaçlayan bir kanun tasarısını kabul etmesini şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, söz konusu girişimin haksızlık ve ilgili uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğu belirtildi.
 
Fransız Hükümeti nezdinde yapılan tüm girişimler ve uyarılar ile daha önce verilen sözlere rağmen, bu kadar ciddi bir konunun seçim hesaplarına alet edilmesinin talihsiz olduğu dile getirilen açıklamada, "Fransa`da 2001 yılında yine hatalı bir yaklaşımla kabul edilmiş olan tek yanlı bir yasanın bu kez yaptırım gücü kazandırılmak suretiyle daha da olumsuz sonuçlar doğurmasının yolu açılmıştır. Parlamentoların bu tür tasarrufları, siyasi olduğu kadar hukuki ve ahlaki bakımdan da sorunludur.
 
Bu kanun tasarısı, dar siyasi hesaplarla tarihin siyasileştirilmesi ve ifade özgürlüğünün bizzat demokratik bir kurum tarafından engellenmesinin vahim bir örneğini teşkil etmektedir. Fransa böylelikle, gelişmesinde pay sahibi olduğu evrensel değerleri göz ardı etmeyi tercih etmiş olmaktadır" denildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Fransa Parlamentosu`nun, tarihi olaylara farklı perspektiften bakan tüm bilim adamları ve araştırmacıların ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu girişimi, bilimsel temelde oluşan görüşlerin ortaya konmasını engelleyemez; tek taraflı hafıza dayatmaları tarafımızdan kabul edilemez.
 
Tasarı, uluslararası hukuk, Avrupa normları, Fransa Parlamentosu`nun kendi raporları ve bizzat Fransa Hükümeti`nin doğrudan konuyla ilgili resmi beyanlarıyla da çelişmektedir.
 
Fransa Parlamentosundaki bu adım, Türk Hükümeti ve TBMM, Türk halkı ve Fransa dahil dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türk toplumu tarafından son derece haksız bulunmaktadır.
 
Yüzyıllardır dostluk temelinde gelişen Türk-Fransız ilişkilerine peşin hükümlü bir yaklaşımla ve özensiz adımlarla darbe vurulması tarihi bir hatadır.
 
Bu gelişme üzerine Paris Büyükelçimizi istişareler için Ankara`ya çağırmış bulunuyoruz. Sayın Başbakanımız ilk aşamada uygulanacak bazı tedbirleri bugün açıklamıştır. Gelişmelerin seyrine göre ilave tedbirler almayı da tabiatıyla öngörmekteyiz.
 
Fransa için bir sınav teşkil eden önümüzdeki süreçte, bu girişimin ikili ilişkilerimizde yol açmakta olduğu tahribat daha da vahim boyutlara varmadan harekete geçilmesini ve sonuçta aklıselim ile sağduyunun hakim olmasını temenni ediyoruz. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir