• DOLAR 32.318
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2298.602
  • ...
Dünya Gümrük Günü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Büro Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Ümit Unat, Dünya Gümrük Günü nedeniyle açıklama yaptı. Gümrük çalışanlarının ellerinden alınan haklar nedeniyle moral ve motivasyonunun bozulduğuna dikkat çeken Unat, çalışma barışının sağlanması için sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini bildirdi.

Unat, “Gümrük çalışanlarının mali, özlük ve sosyal haklarında hak ettikleri bir düzenleme bu güne kadar yapılmadığı gibi, sürekli mevzuat değişikliği, gümrük çalışanlarına yöneltilen haksız ithamlar ve yer değişikliği endişesi çalışma motivasyonunu bozmaktadır.” dedi.

Unat, açıklamasında şu taleplerini sıraladı; “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personeline ödenen fazla mesai ücreti damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamalıdır. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu`na göre ödenmekte olan fazla mesai ücreti uygulamalarında alt limitlerden başlanılarak tüm unvanlara mesai puan artışı ile ilgili çalışma yapılmalıdır. Yer değiştirmeye tabii olmayan ve karşılıklı yer değiştirmek isteyen personele Becayiş hakkı verilmelidir. Taşra teşkilatında vardiya sistemi ile görev yapan personelin uluslararası çalışma örgütü normları ve ulusal mevzuata uygun bir şekilde çalıştırılması sağlanmalıdır. X-Ray araç ve konteyner tarama sistemlerinde görevli gümrük personelinin sağlığı ve yaşam kalitesi ile moral ve motivasyonlarının korunması, kurumlar arasında uygulama birliğinin sağlanmasını teminen, anılan personelin haftada 35 saatten fazla çalıştırılmaması, yılda en az bir kez tıbbi muayenelerinin yaptırılması ve tıbbi muayene bedelinin kurumca karşılanması için gerekenler yapılmalıdır. Ek ödeme, mükellef mesaisi gibi tüm ücretlerin emekliliğe sayılmalıdır. Kılık ve kıyafet Yönetmeliği kapsamında dağıtılan üniformaların mevsime ve bedene uygunluğunun sağlanması hususlarında biran önce tedbirler alınmalıdır. Bu sorunlar çözüme kavuşturulmalı, talepler karşılanmalıdır.”  (M. Salih Keskin – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir