• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
Türkiye'ye 25 milyon Euro'luk eğitim yardımı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mersin'e bir dizi çalışma için gelen Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Almanya'nın 'Kayıp Kuşaklar Olmasın' girişimi kapsamında Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere UNICEF'in Türkiye'ye 25 milyon Euro yardımı yaptığını açıkladı.

Mersin’de bulunan Suriyeli çocuklar için açılan eğitim merkezlerini UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile birlikte gezen Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, burada yaptığı açıklamada Suriyeli çocukların eğitimden Türkiye’yi yalnız bırakmak istemediklerini söyledi.

“Türkiye’yi yalnız bırakma istemiyoruz”

Göçlerdeki yaşanan faciaların artık son bulması için çalışmalar yaptıklarını belirten Müller, "İnsanların yaşamları için, daha iyi bir hayat, yeni imkânlar sunulması gerekiyor. Çocukların bir bedel ödememesi gerek. Amacımız burada bütün çocukların okulda eğitim imkânını bulmasını sağlamaktır. Türkiye'de 350 bin civarındaki Suriyeli çocuk henüz okula gidemiyor. Okul ve eğitim imkânı sağlamanın çok önemli bir görev, bu konuda Türkiye'yi tek başına bırakmak istemiyoruz.  Bu yüzden gereken neyse yapmaya hazırız." İfadelerini kullandı.

25 Milyon Euro’luk yardım miktarı 50 Milyon Euro’ya çıkarılıyor

Bu çocukların yararına yapılacak yardıma katkı sunmayan dünyadaki diğer devletlerin utanması gerektiğini belirten Gerd Müller, şunları söyledi: “Akdeniz'de botlarla, teknelerle kaçırılmak istenen insanların daha fazla ölmemesi için çabaların artması gerekiyor.  Bu nedenle Almanya hükümeti ikili düzeyde 2016'daki yardım miktarını 50 milyon Euro’ya çıkarma kararı aldı. Bunun 25 milyonunu da UNICEF ile çocuklara yönelik kullanarak uygulamaya koymak istiyoruz. Onlara eğitim vererek katkı sunmak ve zenginleştirmek gerekiyor."

Mersin’de 13 bin Suriyeli çocuk eğitim görüyor

Müller’in ardından konuşan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin'de 13 bine yakın Suriyeli çocuğun eğitim gördüğünü söyledi.

Vali Çakacak; “Mersin'de oluşturulan 15 geçici eğitim merkezi ile 300'e yakın derslikte 13 bine yakın Suriyeli çocuk eğitim ve öğretim alıyor. Bu okullarda görev yapan Türk idareci ve öğretmenlerin yanında 750 civarında Suriyeli öğretmen de UNICEF'in katkılarıyla görev yaparak hem kendi geçimlerini karşılamakta hem de öğretmenlik mesleğinin vecibelerini yerine getirmektedirler. Bunların haricinde 4 binin üzerinde Suriyeli çocuk da Türk okullarında eğitim görmektedir." ifadelerini kullandı. (A. Hakim Kurt - İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir