• DOLAR 32.468
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2478.936
  • ...
Suriyeli muhalifler müzakerelere katılma davetine olumlu bakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL: Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (MYK), Cenevre-1 bildirisi ile BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 ve 2118 sayılı karar tasarıları uyarınca ülkedeki krizi siyasi yollarla çözüme kavuşturacak siyasi sürece katılma davetine olumlu baktığını duyurdu.

Müzakere Yüksek Komisyonu'nun Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlediği toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, 29 Ocak'ta Cenevre'de başlayacak Suriye görüşmelerine katılma davetine olumlu bakıldığı bildirildi.

Açıklamada, siyasi çözümün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2013 yılında aldığı 2118 sayılı karara dayanması ve BMGK'nın 2015 yılına ait 2254 sayılı kararının sahada istisnasız bir şekilde uygulanmasının gerektiği belirtildi.

Komisyon açıklamasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya mektup gönderildiğinin ve davet mektubundaki bazı konulara açıklık getirmesi istendiğinin iletildiği kaydedildi.

"Gerçek iyileştirmeler sağlanması zorunlu"

Müzakerelere başlamaya ön hazırlık olarak, kentlerden ablukanın kaldırılması, yıkıma uğrayan bölgelere yardım ulaştırılması, özellikle kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere tutukluların serbest bırakılması ve idamların durdurulması gibi sahada gerçek iyileştirmenin sağlanmasının zorunlu olduğu ifade edildi.

Müzakere sürecini, BMGK'nın 2254 sayılı kararının 12 ve 13'üncü maddeleri uyarınca çözülmesi gereken korkunç insani durumdan ayırmanın zorunlu olduğu vurgulanan açıklamada, bağlayıcı bu kararın maddelerinin gerçekleşmesinin önündeki gerçek engelin bunun uygulanmasına ön şart koşanlar olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Suriye halkına yönelik ihlallerin kayıtsız şartsız durdurulması, özellikle Madaya, Zebedani, Muaddamiyye, Guta, Dareyya ve El-Vair'de sivil yerleşim yerlerini misket bombaları ve varil bombaları ile bombalayan ve ülkenin farklı yerlerinde sivilleri abluka altına alan yabancı güçlerin engellenmesinin zorunlu olduğuna işaret edildi.

"Mistura'nın mektubunu incelemeye ve komisyon üyelerinin görüşlerini almaya başladık"

MYK Sözcüsü Riyad Na'san Ağa da de Mistura'nın mektubunun kendilerine ulaştığını, MYK'nın mektubu incelemeye ve komisyon üyelerinin görüşlerini almaya başladığını kaydetti.

Ağa, yaptığı açıklamada, Cenevre'deki görüşmelere katılma yönünde bir karar alınmadığını, de Mistura'ya sorulacak çok sorunun bulunmasına rağmen konuya olumlu bakıldığını söyledi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir