• DOLAR 32.548
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2430.843
  • ...
Japon Bilim Adamlarından Karaloğlu`ya Ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Bahçeşehir Üniversitesi ve Şişli Belediyesinden oluşan heyet ile Japonya dan gelen, bilim adamları ve uzmanlardan oluşan bir heyet Van valisi Münir Karaloğlu`yu makamında ziyaret ederek Van`da yaşanan depremler hakkında detaylı bilgi aldılar.
 
Japon bilim adamları heyeti Van`da incelemelerde bulunup, Kobe depremindeki tecrübelerini paylaşmak istediklerini söylediler. Van`da 9 Kasım`da meydana gelen 5,6 şiddetindeki depremin aynısının Kobe`de meydana geldiğini anımsatan bilim adamları, yıkıcı olmasının sebebini de Kobe şehrinde yaşanan 7,2 şiddetindeki deprem gibi alttan vurmasından kaynakladığını ifade ettiler ayrıca Bilim adamları heyeti kendi aralarında topladıkları 950 Euro`luk yardımı da Vali Karaloğlu`na ulaştırdılar.
 
"2 Ay İçinde 7 Bin Artçı Deprem Meydana Geldi"
Van Valisi Münir Karaloğlu, 23 Ekim`de meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremin ardından 7 bin artçı şok depremin meydana geldiğini belirterek "İdareci olarak bizi en çok zorlayan konu artçıların bu kadar uzun süre devam etmesi ve sayısını bu kadar çok olmasıdır" dedi.
 
"Van depreminde 600 bin kişinin etkilendi"
Vali Karaloğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 23 Ekim ve 9 Kasım`da meydana gelen yıkıcı depremlerle ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. 9 Kasım`da meydana gelen 5,6`lık depremin yıkıcı olmasının sebebinin yüzeye yakın olmasından kaynaklandığını belirten Karaloğlu, "Van depreminde 600 bin kişinin etkilendiğini" söyledi.
 
"Konteynırlar Evi Yıkılan Vatandaşlara Verilecek"
Şuana kadar da 11 bin 500 konteynır geldiğini. Van, Erçiş ve köylerle birlikte 22 bin adet konteynır daha geleceğini belirten Karaloğlu; "Gelecek olan konteynırleri ise evi yıkık veya ağır hasarlı olan vatandaşlara verilecek" dedi.
Kalıcı konutları Ağustos ayında vatandaşa teslim etmeyi taahhüt ettiklerini ifade eden Karaloğlu, "Kış koşulları olmasına rağmen çeşitli teknikler kullanılarak inşaatlar devam ediyor. Kalıcı konutların ise Ağustos Ayında teslim etmeyi planlıyoruz" dedi
 
"Van merkez ve Erciş`te Okullar 2 Ocakta Açılacak"
Eğitim ve öğretime ise Van merkez ve Erciş`te henüz başlamadığını dile getiren Vali Karaloğlu "2 Ocak 2012`de ara verdiğimiz Eğitim ve öğretime tekrar başlayacağız. Tabi okulların bir kısmı bu depremde ağır hasar gördü onları devreden çıkaracağız Yıkılan okulların yerini doldurabilecek prefabrik okullar yapıyoruz." dedi.
 
Murat Dalgın - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir