• DOLAR 32.595
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2505.191
  • ...
Suriye Görüşmeleri İçin Davetiyeler Gönderildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cenevre'de 29 Ocak'ta başlaması planlanan görüşmeler öncesinde, müzakerelere katılacak taraflara davetiyeler gönderildi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın sözcüsü katılımcılara davetiylerin gönderildiğini duyursa da kimlere gönderildiğini açıklamadı. En önemli sorulardan biri PYD'ye davet gidip gitemeyeceği, gidecekse de PYD'nin görüşmelerde nasıl temsil edileceği.

Al Jazeera'ye konuşan PYD kaynakları, Salih Müslim'in dünden itibaren Cenevre'de olduğunu söylemişti. Bugün de Reuters'e konuşan Müslim, "Görüşmelere davet edileceğiz ancak hangi pozisyonda davet edileceğimizi bilemiyoruz" dedi.

Türkiye, PYD'nin Cenevre müzakerelerine katılmasını istemiyor. Böyle bir katılım olacaksa da, PYD'nin rejimle birlikte masaya oturmasından yana.

"Çok düşük profilli görüşmeler"
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, dün yaptığı açıklamada, görüşmelerin 29 Ocak'ta başlayacağını, katılımcılara, davetiyelerin ise 26 Ocak'ta (bugün) gönderileceğini açıklamıştı. Henüz taraflara davetiye gittiğine dair bir haber yok.

De Mistura'nın sözcüsü Ahmed Fevzi, görüşmeler için, "Çok düşük profilli dolaylı müzakereler olacak" dedi.

Riyad'daki muhalifler 'iyimser değil'
Aralarında Suudi Arabistan ve Türkiye'nin de olduğu bazı ülkeler tarafından desteklenen muhalif gruplar da PYD'nin ayrı bir muhalefet heyetiyle Cenevre'ye katılmasına karşı. Bu gruplar, Cenevre'ye gidip gitmeme konusundaki son kararlarını vermek üzere bugün Riyad'da toplanıyor.

Muhalifleri temsil edecek Müzakere Heyeti Başkanı Esat Zubi, görüşmeler için 'iyimser olmadığını' söyledi.

Çavuşoğlu; Kerry ve Hammond ile görüştü
PYD'nin Cenevre'ye ayrı bir heyet olarak katılmasını istemeyen Ankara'nın diplomatik girişimleri de sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile telefonda görüştü.

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmelerde, BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın açıkladığı 29 Ocak tarihinde Cenevre'de BM gözetiminde rejim ve muhalefet arasında başlatılması öngörülen müzakereler ve müzakerelere davet hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir