• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Korsan emlakçıların önü kesiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye genelinde emlak sektörünün hak ettiği yeri bulması için TEMFED ve Emlakçılar Dayanışma Derneği`nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar Mayıs 2016 tarihinden itibaren yasalaşıyor.

Taslak halinde meclise sunulan yeni emlak yasasına göre; bundan sonra korsan satıcıların önüne geçilecek, gelişi güzel ilan asılamayacak ve çeşitli mesleklerle uğraşan esnafın ek olarak emlak işiyle uğraşması artık mümkün olmayacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, yeni emlak yasasına göre, emlakçılığın tamamen farklı bir boyut kazanacağını ifade etti.

Emlakçılar Dayanışma Derneği`nin TEMFED ile ortaklaşa yaptığı çalışmalar neticesinde meclise sunulması için bir taslak hazırlandığını bildiren Özdek, “Yıllardan beri TEMFED ile beraber yapmış olduğumuz genel çalışmaların neticesinde, son zamanlarda emlak sektörünün daha iyi bir mertebeye gelmesi için çalışmalar başlattık. Sektörel anlamında bu mesleği daha iyi icra etmek için bir takım değişikler olması ve korsancıların önüne geçilmesi gerekiyordu. Türkiye genelinde emlak sektörünün tamamen hak edeceği yere gelmesi için çeşitli çalışmalar düzenledik.  Türkiye`nin 81 ilinde il başkanlarıyla beraber Ankara`da ve Afyon`da çeşitli görüşmeler yaptık ve bu görüşmelerin nihayetinde bir taslak hazırlayıp, meclise sunduk.” dedi.

“Emlak işi işgal ediliyordu”

Emlak işinin işgal edildiğini ve bunun önüne geçmek için meclise yeni emlak yasasıyla ilgili taslak sunduklarını ifade eden Özdek, “Yeni çıkacak Emlak Yasası taslağı şunları içermekte; Artık kimse tapuya gidip, tapu çeviremeyecek ve emlakçılık tamamen farklı bir boyut kazanacaktır. Emlakçıların kazanacağı bu boyut içerisinde emlakçılık yasası kriterleri TSE standartlarına uygun olacaktır. Bu sayede korsan emlakçılar artık gelişigüzel sokaklarda ilan asamayacak. Bununla birlikte çeşitli mesleklerle uğraşan insanların ek olarak emlak işiyle uğraşması artık mümkün olmayacaktır. Nitekim Van`da da çeşitli yerlere gelişigüzel ilan asılmaktadır. Bununla beraber başka iş sahipleri iş yerlerinin camına emlak ilanları asarak, emlak işini işgal etmekteydiler.” diye konuştu.

Yeni emlak yasasına uymayanlara 400 bin lira ceza geliyor

Yeni emlak yasasına uymayan korsanlara 400 bin TL para cezası veya hapis cezası geleceğini açıklayan Özdek, “TBMM`ye verilen yeni taslakta emlak müşaviri dışında kesinlikle hiç kimse gayrimenkul olarak emlak alım-satımı yapamayacaktır. Yapmak isteyen korsanlara yaklaşık 400 bin liraya kadar para cezası gelecektir. Bu kurala uyulmadığı takdirde de korsan emlakçılara 1 yıldan, 3 yıla kadar hapis cezası gelecektir. Bu yasanın güncellenmesi 2016 Mayıs ayının başlarında olacaktır.” şeklinde konuştu.

“Emlak işlerinde büyük gelişme”

Emlak sektörünün yeni değer kazanacağını dile getiren Özdek, “Yeni Emlak taslağının yasalaşması ile emlak işlerinde büyük gelişmeler olacaktır. Türkiye genelinde de emlak noktasında ciddi oluşumlar söz konusudur. Gerek doğuda ve gerekse batıdaki Emlaklar bundan sonra emlak yasasıyla beraber daha değer taşıyacaktır. Bundan sonra emlak olmak isteyenler belli bir eğitimle bu işi yapacağı, lisanslı emlakçıların olacağı ve Emlakçılar Dayanışma Derneği`ne kayıtlı tüm emlakçılara lisans kazandırılacaktır. Ayrıca Emlakçılar Dayanışma Derneği`ne üye olanlara çeşitli emlak eğitimleri verilecektir. Bu sayede emlakçıların daha güzel yerlere geleceğine kanaat getirdiğimiz için, bizler bu taslak üzerinde çok büyük çalışmalar yaptık ve bu çalışmaların meyvelerini de mayıs ayının başlarında alacağız.” ifadelerini kullandı.

“Gelişigüzel ilan asılamayacak”

Son olarak Özdek, “Van Büyükşehir Belediyesi`ne de gelişigüzel ilan asılması noktasında bir önerge sunduk. Emlak ilanlarını çarşı merkezinin çeşitli yerlerine asılmasının yasal olmadığını, bu ilanların kanun dışı olduğunu ve belediyelerinde bu konuda ciddi çalışmaların yapması gerektiğini söyledik, ama belediye bu konuda zamanında eğilim göstermedi. Fakat daha sonra gelişigüzel emlak ilanların asılması devlet tarafından resmiyet kazandı. Bundan sonra ilan asanlara parasal cezai işlem uygulanacaktır. İnşallah bundan sonra emlak ilanlarını hiçbir yerde görmeyeceğiz.” dedi. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir