• DOLAR 32.315
  • EURO 35.118
  • ALTIN 2291.07
  • ...
Şanlıurfa`daki Şap Hastalığında ihmal iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin en büyük hayvancılık merkezlerinden biri olan Şanlıurfa`da ortaya çıktığı iddia edilen Şap Hastalığının ardından Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarının kapatılması yaklaşık bin 200 esnafı mağdur ederken, gözler Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne çevrildi.

Bölgedeki hayvan ticaretini olumsuz etkileyen hastalıkların önlenmesi için ciddi koruyucu tedbirlerin alınması gerekirken bu konuda yetkililerin önlem alma konusunda ağır davrandığı iddia edildi.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği başkanı İzzet Çiftçi, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünün halkı yeterince bilinçlendirmediğini bunun da büyük mağduriyetler yaşattığını söyledi.

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarında yaklaşık bin 200 esnafın mağdur olduğunu belirten Çiftçi, şöyle konuştu: “Dışarıdan buraya canlı hayvan getiren birçok insan bu pazarın kapatılmasından dolayı mağdur olmuş durumda. Adana ve Van`dan gelen çok sayıda insan hayvanlarını koyacak yer bulamıyorlar. Yer bulanlar da bu süre zarfında günlük 1 milyar yem masrafından dolayı mağdur oluyorlar. Bizi arayıp mağduriyetlerini bildiriyorlar. Şunu söylüyorlar: ‘Yetkililer eğer önceden esnafa haber vermiş olsaydı biz buraya gelmezdik`.”

Yasak kararının önceden basın yoluyla halka duyurulmasının önemine değinen Çiftçi, konu ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile konuştuğunu ancak tatmin edici bir cevap alamadığını söyledi.

Söz konusu hastalığın hayvan pazarında olmadığının ancak yakın bir mahallede ortaya çıktığının iddia edildiğini dile getiren Çiftçi, “Biz belediye ile görüştük onlar bize ‘şu an size verecek başka yerimiz yok. Belli bir süre idare edin` dediler. Şanlıurfa`da Şap Hastalığı aniden çıktı. Şimdi büyükbaş hayvanda çıkan bu hastalık için tüm pazarın (küçükbaş dâhil) aniden kapatılmasına anlam veremedik. Nerde çıkmışsa orası karantinaya alınmalıdır. Bu kararın ne amaçla alındığını biz de anlayamadık.”

“Halk yetkililer tarafından yeterince bilinçlendirilmiyor”

Hastalıkları önleme konusunda hem halkın hem de yetkililerin ağır davrandığını ileri süren Çiftçi, “Şanlıurfa`mızda şöyle bir mantık var. Hastalığa yakalanmadan ilaç alınmıyor. Tarım İl Müdürlüğü olaylara zamanında acil olarak müdahale etmiyor. Besicilerimiz de zamanında gidip yetkililere durumunu bildirmiyor. Bu durumda hem Tarım İl Müdürlüğü hem de besicilerimiz maalesef ağır davranıyor.” diye konuştu.

Tarım İl Müdürlüğüne bağlı Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünün çiftçileri yeterince bilinçlendirmediğini iddia eden Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Abdullah Açıkgöz`e hangi konuda sorunlarımızı götürürsek bize ters cevaplar veriyor. Örneğin, bizim hayvan pazarımız Türkiye`nin en büyük hayvan pazarlarından birisi ona rağmen burada çiftçiyi ya da besiciyi bilinçlendirme konusunda yeterli çalışmalar yapılmıyor. Bu pazara 13 ilçeden her gün binlerce insan geliyor. Ama yetkili müdürlüğümüz bir gün gelip buraya bir afiş dahi asmadı. Urfa`daki tüm hayvancılık yapan besicilerimiz ve satıcılarımız Abdullah Açıkgöz`den şikâyetçidir. Bir sorun olduğunda milletvekilleri veya bakanları devreye koyuyoruz ama hallediyoruz.”

“Tüccarlar Şanlıurfa`dan et alımını durdurdu”

Hastalıkların hayvanlara daha bulaşmadan Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün gerekli tüm önlemleri alması gerektiğini ifade eden Çiftçi, bu konuda her kesimin çalışmalara ortak edilerek afiş, mesaj veya kampanyalarla halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkililerin görevini yeterince yerine getirmemesinden dolayı oluşan olumsuz durumdan tüm halkın zarar gördüğüne dikkat çeken Çiftçi, başka illerden et alan birçok çiftliğin Şanlıurfa`dan et alımını durduğunu bunun da ildeki hayvan ticaretini durma noktasına getirdiğini söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir