• DOLAR 32.602
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2498.144
  • ...
Tanıtım filmine tepkiler sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümünde olan, inanç ve kültür turizminin önemli merkezleri arasında yer alan Mardin’in tanıtımı için hazırlanan video filmine tepkiler gelmeye devam ediyor.

Mardin Müzesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığından temin edilen tanıtma fonu ile hazırlanan tanıtım videosunda ağırlıklı olarak Süryaniler, kiliseler ve manastırların görüntülerinin çekilmesi dikkat çekerken videoda konuşan tek Ezidi kadın ise şunları söylüyor; “Ya Şeyh Hadi feryadımıza yetiş! Ya Melek Tavus, bizden rahmetini esirgeme. Biz Ezidi’yiz insanlık ağacının kırık dalıyız.”

“Mardinliler olarak bunu kabul etmiyoruz”

Mardin ile ilgili hazırlanan video tanıtım filmine önemli eleştirilerin yapıldığının görüldüğünü belirten Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü, özellikle bir kesimin öne çıkartılarak diğer kesimin de göz ardı edilmesi kadim kente ve kültürüne yapılmış en büyük saygısızlık olduğunu ifade etti. Mardinliler olarak bunu kabul etmediklerini söyleyen Üründü, tanıtım videonun kötü niyet taşıdığına dikkat çekti. Üründü, “Mardin; içinde bulundurduğu değerlerle Mardin’dir. Sadece bir değeri öne çıkartılması ve diğer önemli değeri göz ardı etmek büyük haksızlıktır. Tepkimizi her ortamda ortaya koymaya hazırız.” dedi.

“Mardin; bütün dinleri ve dilleri içinde barındıran bir İslam şehridir”

Mardin’i tanıtan video filmini izleyen Mescid-i Aksa Cami Eğitim ve Kültür Derneği (MESACİD-DER) Başkanı Mehmet Şirin Ersan, Mardin’in bütün dinleri ve dilleri içinde barındıran bir İslam şehri olduğunu söyledi. Ersan, “Hazırlanan 13 dakikalık bir tanıtım filminde sadece 40 saniyesi İslami mabetlere, cami ve medreselere ayrılması, merkez ve ilçelerdeki birçok tarihi caminin tanıtım videosunda yer almaması, buna karşılık videoda yer almayan kilise ve manastırın kalmaması bizleri derinden üzdü. Devletin kendi eliyle yapmış olduğu tanıtım filminde Müslümanların hassasiyetinin de göz önünde bulundurulmasını beklerdik.” dedi.

“Tanıtım filmini kimseye tavsiye edemem”

Tanıtım filmini baştan sona izlediğini aktaran Ersan, “Ben bu tanıtım filmini kimseye tavsiye etmem, çünkü İslami hassasiyetler dikkate alınmamış. Ayrıca tanıtım filmi, Yezidi bir kadının konuşmasıyla bitiyor. Bu bizi gerçekten üzüyor.” diye konuştu.

Valiliğin bilgisi haricinde mi hazırlandı?

Din-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Bilal Aydın da hiçbir din ve kültürün tanıtılmasına karşı çıkmadıklarını ancak Müslüman mahallesinde salyangoz satılmasına karşı çıktıklarını söyledi. Aydın, tanıtım videosunun kesinlikle Mardin’i yansıtmadığını birilerinin bilinçli bir şekilde bu şekilde yansıtmak istediğini ifade etti. Aydın sonra olarak bu konuda Mardin Valisinin hassasiyetini bildiğini hatırlatarak bu tür videoların Vali Ömer Faruk Koçak’ın bilgisi haricinde hazırlandığını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Müze Müdürü’nden ağır küfür ve itham!

Bu arada Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, video filmini eleştirenlere sosyal medya hesabı üzerinden küfür ve hakaretler savurdu. Eleştiriye tahammül edemeyen Müze Müdürü, eleştiriye yapan vatandaşları, “Kafa kesen, cahil ve zavallı” olarak gördü. (M. Salih Keskin – İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir