• DOLAR 32.585
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2432.13
  • ...
"Çocuklarınızı not eksenli değerlendirmeyin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının birinci dönemi sona erdi. 18 milyon öğrenci, bugün karne alarak 8 Şubat’a kadar sürecek olana yarıyıl tatiline girdi. Eğitimciler ise velilere uyarılarda bulunarak çocukların not eksenli değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Eğitimci İbrahim Göztok, çocuğun karnesindeki zayıf notların bazı aileler tarafından başarısızlık olarak görüldüğünü ve bunun sonucunda çocuğa çeşitli yaptırımların uygulandığını söyleyerek, durumun yanlışlığına vurgu yaptı. Göztok “Bu tür yaptırımları çocuğa faydadan çok zarar getiriyor ve telafisi mümkün olmayan kötü sonuçlarla neticelenmesine sebep oluyor.” dedi.

Ailelerin,  çocuklarının başarısızlığını yaptırımlarla değil derslerde düşük not alma sebebini araştırmaları gerektiğini söyleyen Göztok,  “Sorunun kaynağına inilmeden yaptırımlara gitmesi çocuk üzerinde ciddi psikolojik sorunlara neden oluyor. Ailenin uyguladığı cezalandırma çocuğa ağır gelir bunun neticesinde aileye karşı kin okula ve öğretmenlerine karşı düşmanlığa kadar gider. Eğer çocuk başarısız ise bu başarısızlığın temeline inilmedikçe asla basarı sağlayamayacak ve çocuk bu şekilde sürekli başarısızlık gösterecektir çünkü aile çocuğun başarısızlığının temeline inmemiştir.” şeklinde konuştu.

“Başarısızlığının kaynağı iyi irdelenmeli”

Temel problem ailelerin çocuğunun başarısızlığının kaynağına inememesi olduğunu vurgulayan Göztok, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Aileler dönem sonunda çocuğun karne aldıktan sonra değil de biraz da sürece bakmaları lazım. Çocuğun okuldan geldikten sonra odaya gönderip kitabın başında görmeleri onlara çalışıyor izlenimini veriyor, bu yeterli değildir. Aile, dönemin başından karne gününe kadar o süreç boyunca neler yaptığını gözlemleyerek, öğrencinin hangi derste geri olduğunu gördükten sonra öğrenci üzerinde durursa cezai yaptırıma gerek kalmayacak. Süreç içinde öğrencinin başarısız olduğu durumdan iyi duruma geçeceği görülecektir.” diye belirtti.

“Ebeveynler çocuklarının yeteneklerini keşfedip ödüllendirmeleri gerekir”

Aileler çocuğun başarısızlığının sebebini öğrendikten sonra çocuğunun yeteneklerine odaklanması gerektiğinin altını çizen Göztok  “Kimi öğrenciler var, sözel zekâları iyi olduğu için sayısal zekâları biraz geride kalmış. Bazı öğrencilerin ise bedensel yönleri iyi geliştiği için çocuk spor alanında eğimlidir. Öğrencinin dersler dışında, birçok alanda daha iyi oldukları yönleri keşfedilerek ödüllendirmek öz güveni artırabilir.

Öğrencilerin yarıyıl tatilini fırsat olarak görüp bu süreci iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade eden Göztok, “Özelikle notları zayıf olan öğrencilerin hangi dersten zayıf not almışlarsa o dersin dönem başından beri gördükleri tüm konular ,birilerin desteğiyle o eksiklerini tamamlamaları gerekir. Genelde tüm öğrencilerin bu tatili fırsata çevirerek bol bol kitap okumaları tavsiye ederiz. (Muhammed Dayan- İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir