• DOLAR 32.369
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Fransa ile `Soykırım` Gerginliği Devam Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Saat 10.30`da yapılmaya başlanan oturum öncesinde her iki ülke arasındaki ilişkiler son derece gergin. Yasa teklifi, bir soykırım olduğunu ret ya da inkar etmeyi suç sayıyor ve bu fiili işleyenler için bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngörüyor.

Teklife büyük tepki gösteren Türkiye, teklifin gündeme alınmasını önlemek için yaptığı girişimlerden sonuç alamadı. Fransız hükümeti dün, meclis başkanlık divanında, teklifin gündeme alınmasına itiraz etmedi. İktidardaki Halk Hareketi Birliği`nin (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan teklifin meclisten onay alması bekleniyor.

Bugünkü oturum öncesinde Türk dernekleri, meclis binası önünde gösteri yapacak. Türkiye`deki de Fransa elçilikleri önünde eylemler düzenlenmesi bekleniyor.
Başbakan Erdoğan açıklama yapacak

Türkiye planlarını teklifin geçeceği öngörüsüyle yapıyor ve yaptırımlara yönelmeye hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün ilk etapta alınacak önlemleri açıklamaya hazırlanıyor. Erdoğan "2. etap, 3. etapta ne gibi yaptırımlarımız olacak onları da açıklayacağız`` dedi. Bu adımlar arasında büyükelçilerin geri çağrılmasının ve Fransız şirketlerinin bazı kamu ihalelerinden dışlanmasının yer alabileceği bildiriliyor.

Başbakan Erdoğan, Nicolas Sarkozy`nin desteğine sahip olan girişim için, "Sarkozy`nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir`` dedi. Başbakan, "Temennim odur ki... bu yanlışı Senato bundan önce olduğu gibi düzeltir ve Türkiye-Fransa ilişkileri yine aynı minval üzere devam eder. Aksi takdirde bugün Fransa`da 500 bin Ermeni varsa 550 bin de bizim Türk vatandaşımız var. Yine tüm bunların yanında çok farklı olarak bir şey söyleyeceğim; aynı düşünceyi bizlerle paylaşan belki 2,3,4 milyon şu anda Fransa`da insan var. Bütün bu insanlar, bu atılan adımın şu ana kadar farkında değildi ama yarın Meclisten böyle bir kararın geçmesi halinde öyle zannediyorum ki Fransa`daki tepki, kendi vatandaşları içinde de çok daha artarak devam edecektir ve ben gerek yarın yapacağım açıklama gerek Cuma günü İstanbul`da uluslararası bir toplantıda yapacağım konuşmada bunları çok daha detaylı bir şekilde değerlendireceğim" diye konuştu.

Girişimi ülkede yaklaşan seçim kampanyasının faydacı bir uzantısı olarak niteleyen Türkiye, daha önce, ülkedeki büyükelçisini geri çekeceğini duyurmuş, Başbakan Erdoğan ise Paris`in önce Cezayir ve Ruanda`daki ihlalleri incelemesi gerektiğini savunmuştu.
 
Girişime en baştan bu yana büyük destek veren Sarkozy`nin ise son günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün telefonlarına çıkmadığı ortaya çıkmıştı. Başbakan Erdoğan konuyla ilgili “Diplomatik bir talihsizlik. Yani uluslararası diplomaside böyle bir gaf, böyle bir yanlış yapılmaz. Sarkozy, kendini tanımlamıştır” açıkmlamasını yaptı.
 
Fransa meclisi, 2001 yılında ``Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır`` ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı. Sarkozy de daha önceki açıklamalarında Türkiye`nin tavrını `kolektif şekilde inkâr` olarak nitelerken bunun kabul edilemez olduğunu söylemiş,"Türkiye tarih ile yüzleşmeli" diye konuşmuştu.
 
Fransa`nın Türkiye`nin AB sürecine en eleştirel yaklaşan ülkelerin başını çekmesine rağmen, iki ülkenin yakın ekonomik ilişkileri bulunuyor.
 
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe`nin Türkiye gibi önemli bir ortağı küstürmekten kaygı duyduğunu, akademisyenlerin ise Fransız milletvekillerinin bir kez daha tarih konusunda mevzuat yapmaya soyunmasından rahatsız olduğunu kaydediyor.
Buarada Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na son dakika telefonu geldi.
Juppe, “Benimbu tasarıyla ilgili tutumumu biliyorsunuz. İkili ilişkiler bozulmasın” dedi. Davutoğlu,mevkidaşına sert çıktı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Ben Paris’e gitsem, bana bu soru sorulsa, susacak mıyım? Ya da ‘Fransa Meclisi bizden iyi bilir’mi diyeceğim? Elbette susmayacağım ve doğruları konuşacağım. Peki ya Türk işadamlarının, akademisyenlerinin başına aynısı gelirse ne olacak? Türk kökenli Fransız vatandaşlarınız söylerse ne yapacaksınız? Onları da tutuklayacakmısınız?” ifadesini kullandı.

iha

Bu haberler de ilginizi çekebilir