• DOLAR 32.452
  • EURO 34.49
  • ALTIN 2471.736
  • ...
Şırnak`ın Cizre`ye taşınmasına STK`lardan tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan Şırnak ve Hakkâri il merkezlerinin taşınmasına ilişkin projeye tepki gösteren Şırnak`ta faaliyet yürüten STK`ların temsilcileri, bu kararın olumlu bir sonuç doğurmayacağını belirtti. Şırnak Baro Başkanı ise içeriğinin tam bilinmeden yorum yapmanın doğru olmayacağını söyledi.

Konu hakkında görüştüğümüz Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, alınan kararın içeriği tam bilinmeden ve yasadan geçmeden bir şeyin konuşulmasının ve yorumlanmasının doğru olmayacağını dile getirerek, bunun için gerekli adımların atılmasının beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Devletin verdiği karara saygı duymakla beraber kararın yanlış olduğunu söyleyen Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş ise “Devlet büyüklerimizin aldığı bir karar vardır fakat kararın yersiz ve Şırnak`ın bitişi anlamını taşıdığını düşünüyoruz. STK ve meclisimizle konuşup bir değerlendirme yapacağız.” dedi.

Geliş, “Devlet 1990`da Şırnak`ı vilayet yapmış bunun geri alınmasını ben etik bulmuyorum. Hakkâri`de 100 yıldır, Şırnak`ta 40 yıldır oturmuş bir düzen var. Bu hakkın geri alınması doğru değildir.” diye konuştu.

Verilen kararın sıkıntı ve mağduriyet doğuracağını ifade eden Şırnak İnsan Hakları Yardım Vakfı Başkanı Serdar Tatar, “Bu uygulama ticarette, emlak sektöründe ve sanayileşmede oldukça büyük sıkıntılar ve mağduriyetler doğuracaktır. Özellikle halk tarafından tepki gösterilecektir. Devlet de bu hassasiyeti göz önünde bulundurması gerekir. Belki Cizre daha merkezi olabilir ama halkın tabanı buna tepki verecektir.” şeklinde konuştu.

Aşiret reisi Arslan Tatar da Şırnak`ın 1990`da il statüsüne alındığını dikkat çekerek, son zamanlarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle merkezin Cizre`ye kaydırılmasının gündeme geldiğini anımsattı.

Memleketin şiddet olayları yüzünden çığırından çıktığını, hükümetin de bunun için böyle bir girişim yaptığını vurgulayan Tatar, “Sormak istiyorum daha ne kadar zarar görebilir bir memleket? Yâda ne kadar zarar verebiliriz daha fazla bu belaya karşı susarak? İlimiz için üzüntü verici bir durum.” diye konuştu.

Verilen kararı çok yersiz bulduklarını ifade eden Nuh Eğitim Der Başkanı Nurettin Tatar ise şöyle dedi: “Güvenlik gerekçesi ve coğrafik konum nedeniyle alınan bu kararı son derece yeriz buluyoruz. Eğer öyle olsa bunun gibi en az 10 tane ilin bu şekilde kaydırılması gerekiyor.” dedi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir