• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Batmanlılar İluh Deresi`nin ıslah edilmesini bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

12 mahalle ile 2 köyden geçerek Batman Çayı`na akan İluh Deresi`nde bir türlü ıslah çalışması yapılmaması halkı bezdirdi. Derenin kililiğinden kaynaklanan kötü koku ve çirkin görüntüden dolayı tepki gösteren çevre sakinleri, bir an önce İluh Deresinin her yönüyle ıslah edilmesi gerektiğini söylediler.

Batman`ı ikiye bölen 4 metre derinliğinde olan İluh Deresi`nin çevresinde bariyerlerin bulunmaması da ayrı bir sorun olarak dikkat çekiyor. Caddelerinin darlığı ve etrafında hiçbir bariyerin olmaması nedeni ile daha öncede onlarca araba, motosiklet ve bisiklet dereye düştü. Ayrıca dereye düşen birçok çocuk da ölüm tehlikesi geçirdi.

“Derenin etrafı bariyerlerle çevrilmelidir”

İluh Deresinde bariyer olmaması yüzünden çok sayıda kazaların meydana geldiğine dikkat çeken çevre sakinlerinden Muhammed Ali Altun, “Derenin etrafı bir an önce bariyerlerle çevrilmesi gerekir. Bariyersiz olması nedeniyle araçlar ve insanlar dereye düşüyor. Bir nebze de olsa tehlikenin önlenmesi için bariyerler olması gerekiyor. Kendimi bildim bileli bu dere sorunludur. Dere pislik saçıyor. Birkaç gün önce bir kaza oldu ve çokça kazaların meydana gelişine çok şahit oluyoruz. Kazaların önlenmesi ve çocukların buraya düşmemesi için yetkililerden bariyer yapmalarını istiyoruz.” dedi.   

“Yetkililerden derenin ıslahını istiyoruz”

Batman`ın gün geçtikçe geliştiğini ancak İluh Deresi sorununun bir türlü çözülmediğini söyleyen Emin Boğa, “Burası Batman merkezdir, bir köy değildir. Ayda en az iki üç defa yaşlı insanlar dengelerini kaybederek dereye düşüyorlar. Araç sürücüleri direksiyon hâkimiyetini kaybederek dereye düşüyorlar. Ayrıca dereye düşen çocukların haddi hesabı yok. Yolun hep virajlı olması kazaları daha da artırıyor. Bütün mahalleli dereye bariyer konulmasını istiyor. Yetkililerden derenin ıslahını istiyoruz. Biz kimseyi suçlamıyoruz, sorunların giderilmesi için yetkililerden bu soruna çözüm bulmalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Hiçbir uyarı levhası yok”

İluh Deresi`nin sahipsizlikten dolayı pislikten geçilmediğini belirten İhsan Demir, “Hiç olmazsa kirlilikten geçilmeyen derenin temizlenmesi gerekiyor. Pis kokudan dolayı derenin yanından geçilmiyor. Bariyerler yapılarak araç kazaları ve insanların düşmesi önlenirse çok iyi olur. Özellikle ara sokaklardan çıkan onlarca araç, hiçbir uyarı levhası olmayışından dolayı dereye düşüyorlar. Bariyer ve uyarı levhaları bir kenara pis kokudan da geçilmiyor. Yetkililerin bu sorunu sahiplenmesini istiyoruz. Şu ana kadar kime söylediysek boş.” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Yaşanan kazaların haddi hesabı yok”

Derenin etrafında bariyerin olmaması sebebiyle neredeyse kazasız hiçbir günün geçmediğini belirten Vasvettin Turan ise şunları kaydetti: “Derenin çevresine bariyer konulması vatandaş ve araçlar için iyidir. Birçok kurum ve siyasetçi defalarca İluh Deresi`ni gündeme getirdiler. Ancak bir çözüm bulunmuş değil. Üstü kapatılarak ıslah edilecek denilmişti, oda yapılmadı. Hiç olmasa bariyerlerin yapılışı bizleri memnun eder. Kazaların önlemesi için ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz. Burada yaşanan kazaların haddi hesabı yok. Ayrıca deredeki pislik içinde önlem alınmasını istiyoruz.”

“Gerekirse derenin etrafına duvar yapılmalıdır”

Ramazan Kızmaz da derenin ıslah edilmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını istediklerini söylerek, “Vatandaşlar bu pislikten çok sıkıntı çekiyor. Buradaki pislik hastalıklara neden oluyor. Burada her defasında kaza meydana deliyor. Kazaların önlenmesi için önlemlerin alınması gerekir. Gerekirse derenin etrafına duvar yapılmalıdır.” dedi.

“Artık yetkililere inancımız kalmadı”

Dere etrafında oturan ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş, dereyle ilgili tepkisini şöyle dile getirdi: “Halk ne yapsa, ne söylese de boştur. Yıllardır İluh Deresi konuşuluyor ama bir çözüme ulaşmış değil. Milletvekilleri ve belediye başkanları seçildikten sonra maaşlarını alır, bir çözüm getirmezler ve bizler de çaresizce bekleriz. Bizler ne söylesek de boştur, artık yetkililere inancımız kalmadı. On bisikletlinin, bisikletleriyle birlikte dereye düştüklerine şahit olmuşum. Ayrıca sayamayacağım kadar kaza meydana geliyor. Anlayacağınız dere her yönüyle sorundur.”

Yetkililerin İluh deresiyle ilgili söyledikleri

17 Temmuz 2014 tarihinde Batman Valiliğinde yapılan İl Koordinasyon Toplantısında ise görevden uzaklaştırılan Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, “İluh Deresi Islah Projesini öyle veya böyle hayata geçirmek istiyoruz. Derenin ıslahına yönelik girişimlerimizi sürdürüyoruz.” demişti. Ancak derenin ıslahı için henüz bir adım atılmadı.

2 Temmuz 2015 tarihinde basına verilen bir demeçte DSİ Batman 103. Şube Müdürlüğü, “Geçmişte 3 bin 782 metresinde ıslah çalışması yapılmış olan ama halen sorunları devam eden İluh Deresi`nin ıslah çalışması yaklaşık 3 bin 250 metre daha uzatılıp etrafı korkuluklarla çevrilecek.” demişti, ancak aradan geçen zamana rağmen korkuluklar takılmış değildir.

Hatırlanacağı üzere, 2006 yılında İluh Deresi`nin taşması sonucu meydana gelen selde 8`i çocuk olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetmiş, 35 mahalle de selden zarar görmüştü. (M. Sait Çelik – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir