• DOLAR 32.585
  • EURO 34.651
  • ALTIN 2502.69
  • ...
"112'ye gelen çağrıların çoğu asılsız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, Van 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezine gelen asılsız ihbarları değerlendirdi.

Günlük ortalama olarak 15 bin civarında çağrı aldıklarını ve bunların az bir bölümü için ambulans görevlendirdiklerini dile getiren Dr. Ergün Yanmaz, geriye kalan ihbarların çoğunluğunun asılsız olduğunu belirterek, bu noktada halkı bilinçlendirecek projelerinin olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, gereksiz çağrıların, acil servis ekibinin müdahale etmesi gereken gerçek vakalara ulaşmasını aksattığını vurgulayarak, 112 Acil Çağrı Merkezinin vakalarda aranması gerektiğinin altını çizdi.

“Günlük 15 bin civarı çağrı gelmektedir”

Çağrı merkezine günlük yaklaşık 15 bin çağrı geldiğini ve bu çağrıların çoğunluğunun asılsız olduğunu söyleyen Dr. Yanmaz, “Van merkez ve bağlı ilçelerinde ciddi anlamda ambulans stokumuz mevcut. İstasyon ve personel sayımız gerçekten çok iyi durumdadır. Aktif 112 Acil Çağrı Komuta Kontrol Merkezimiz, bir tane hali hazırda bekleyen UMKE ekibimiz, 26 tane noktamız ile 112 olarak 24 saat kesintisiz hizmet vermekteyiz. Komuta kontrol çağrı merkezimize günlük yaklaşık 15 bin civarı çağrı gelmektedir. Bu gelen çağrıların büyük bir sayısı da asılsız ihbar şeklinde sonuçlandırdığımız ve sistemimize kaydettiğimiz çağrılardır.” dedi.

“Asılsız ihbarlar işlerimizi engellemektedir”

Asılsız ihbarların çağrıları karşılayan personelin işini zorlaştırdığının altını çizen Yanmaz, “Asılsız ihbar sayısı işlerimizi engellemektedir. Geçen yıla oranla azalma olmasını temenni ediyoruz ve bu yönde bazı çalışmalarımız vardır. Fakat maalesef bu sayıyı azalmak çok güç olmaktadır. 24 saatlik nöbet süresi çağrı merkezimizde, çağrı karşılayan personelimizin işleri ciddi anlamda zor oluyor. Bizler sunduğumuz hizmeti her zaman daha kaliteli ve daha etkili olmasını amaçlıyoruz. Bu noktada asılsız ihbar sayıları ne kadar fazla olursa, bizim gerçek anlamda hizmete ihtiyacı olan vatandaşı tespit etmemize engel olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Trajikomik çağrılar

Acil servis hattına gelen asılsız çağrılarla beraber, “trajikomik” şeklinde isimlendirilen rahatsız edici çağrıların olduğunu ve bu çağrılara örnek veren Yanmaz, canı sıkılan vatandaşın 112 acil çağrı merkezini aradığını söyledi.

Yanmaz, “Asılsız çağrılar arasında trajikomik çağrılar söz konusu olmaktadır. Her yaş kesimden ve özellikle de küçük yaştaki çocuklar gereksiz çağrıları bırakmaktadır. Örneğin hayvanı hastalanan vatandaş, hayvanı hastalanıyor diye 112 acil çağrı merkezini arıyor ve yahut mezarlığın içinden geçerken, ‘burada çok fazla ölü var bize ambulans gönderin’ diyen vatandaşlara; çağrı merkezindeki personellerimiz de buna karşı yer belirtmelerini istedikleri zaman, ‘mezarlıktayız’ diyorlar. Hatta okey oynayan vatandaşlarda oyun esnasında canları sıkılınca, bu sıkıntılarını 112 acil çağrı merkezini arayarak geçirmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.

“Cezai işlemler hakkaniyet çerçevesinde incelenmekte”

Asılsız çağrıları engellemek için projelerinden bahseden Yanmaz, “Asılsız çağrılarla ilgili idari süreçle ilgili kayıtlarımız var. Bizler tutanaklarımızı, evraklarımızı inceledikten sonra bu kayıtları oluşturuyoruz. Bu noktada herhangi bir adli incelenme sonucunda veya para cezası hususunda ise hakkaniyet sınırını aşmayacak bir şekilde değerlendirmeler yapılmaktadır. Asılsız ihbarlar için gerekirse tek tek vatandaşların kapısını çalacağız. Bu toplumsal sorumluluk projesi adı altında çalışmalarımız mevcuttur. Asılsız ihbarlar için vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için projelerimiz var. Ümit ediyoruz vatandaşlarımız da bu değerlendirmelerimize kulak verecek ve asılsız çağrılar konusunda daha bilinçli davranılacaktır.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez/Murat Dalgın-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir