• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...
Tüpraş`ın, İran ile yıllık ham petrol alım sözleşmesini 2012 için yenilediği bildirildi. Tüpraş geçen yıl rafine ettiği ham petrolün yüzde 38`ini İran`dan sağlamıştı.
 
Sektör kaynakları, Tüpraş`ın İran`dan 2012`de, bu yıl aldığı petrole yakın miktarda alım yapacağını ifade ettiler.
 
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, 5 Aralık`ta düzenlediği basın toplantısında, "İran`dan petrol ithalatımızı durdurmadık, bu ülkeden yıllık 9 milyon tonluk bir ham petrol ithalatımız var" demişti.
 
Reuters`e bilgi veren bir kaynak, "Uzun süredir İran`dan ham petrol alımları için Tüpraş`ın yıllık bir sözleşmesi var. Her yıl yenilenen bu sözleşme 2012 için yenilendi" dedi.
 
İran ile petrol ticareti henüz Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler yaptırımları kapsamında olmasa da, gelecek yılki ABD başkanlık seçimlerine yaklaşılmasıyla birlikte ABD`nin İran karşıtı açıklamaları hızlandı. ABD`nin baskıyı artırması Çin ve Avrupa ülkeleri gibi İran ile ticaret ilişkileri bulunan ülkelerden de destek görüyor.
 
Çin`in en büyük rafinerisi Sinopec İran`dan Ocak ayında alacağı ham petrolü yarı yarıya azaltacağını açıklamıştı.
Uluslararası Enerji Ajansı`nın son verilerine göre İran petrolüne en bağımlı ülkeler arasında Türkiye ile Yunanistan yer alıyor. İki ülke de toplam petrol ithalatının yüzde 30`undan fazlasını İran`dan sağlıyor.
 
PETROLÜN YÜZDE 38`İ İRAN`DAN GELDİ
Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre Tüpraş geçen yıl rafine ettiği 19.6 milyon ton ham petrolün yüzde 38 kadarını, yani 7.41 milyon tonunu, İran`dan sağladı.
 
Analistler, Tüpraş`ın bu yıl yaklaşık 21 milyon ton petrol rafine etmesi beklendiğini ve İran petrolünün bunun içindeki payının fiyat avantajı nedeniyle yüzde 40`ı aşabileceğini belirtiyorlar.
 
Diğer bir sektör kaynağı tarafından Tüpraş`ın 2012`de almayı düşündüğü petrolün, "aşağı yukarı bu yılki ile aynı" olduğu şeklinde verilen bilgi ise analistlerin tahminleriyle uyuşuyor.
 
İPTAL EDİLEN SİPARİŞLERİ ALACAK MI?
Petrol ticaret kaynakları arasında, diğer alıcıların iptal ettikleri siparişleri Tüpraş`ın alabileceği konusunda spekülasyon yapılsa da, sektör kaynakları Tüpraş`ın bu şekilde bir planı olmadığını ifade ettiler.
 
Bir kaynak, "Böyle bir niyet olduğunu sanmıyorum. Özelleşmesinden bu yana Tüpraş çok daha ticari. İran petrolü ticari olarak makul ise daha fazla isteyebilirler, eğer değilse istemezler. Bu kadar basit" dedi.
Tüpraş toplam rafinasyon kapasitesi 28.1 milyon ton olan dört tane rafineri işletiyor.