• DOLAR 32.574
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2426.025
  • ...
Beş Yüz Bin Nüfuslu Bir Ülke; SURİNAM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Furkan Can / doğruhaber
 
Nüfusun dörtte biri kadar Müslüman’ın yaşadığı ülkede 200 cami, İslâmi kuruluşlar ve başkentte bir İslam merkezi bulunuyor. Her cami bitişiğinde İslam ilmi ve Kur’an-ı Kerim öğreten özel dershanelerin yanı sıra birçok özel okul da mevcut…
 
Güney Amerika’nın kuzeyinde, Brezilya ile komşu bir ülke olan Surinam, eski bir Hollanda sömürgesidir. Surinam, 1499 yılında İspanyollar tarafından keşfedildi. 1650’de İngilizler kıyıyı sömürge haline getirmek için burada yerleşim merkezleri kurdu. 1677 yılında İngiltere, bir savaş sonucu, toprakları Hollanda’ya bıraktı. Hollanda, Surinam`ı bugünkü New York ile takas etti. 18. ve 19. yüzyıllarda ülkede şeker üretimi için Afrikalı köleler getirtilerek çalıştırıldı. 1922 yılında ülke, bir sömürge olmaktan çıkarak Flemenk Krallığı’nın bir bölgesi haline geldi. 1954’te içişlerinde bağımsızlığını elde etti. 1975’te ise ülke tamamen bağımsızlığına kavuştu. Birkaç kez askeri darbe yaşandıysa da 1990’dan sonra imzalanan ateşkes sonucu ülkenin geleceği ile ilgili olumlu yeni adımlar atılmış oldu.

Coğrafyası, ulaşım ve ekonomisi,
Surinam, coğrafi olarak Ekvatora yakın olduğundan tropikal iklime sahip sıcak bir ülke. Her tarafı yeşil olan zengin ağaç türlerine sahip güzel bir yer. Başkenti Paramaribo’dur. Resmi dil Flemenkçedir; ama İngilizce de yoğun olarak konuşulur. Ulaşımda yalnızca kıyı bölgeleri kullanılır. Surinam’ın güney bölgelerinde karayolu olmadığı için ancak küçük uçaklarla seyahat edilebiliyor. Ülkede beş tane havaalanı bulunmaktadır. Ülkenin bir bölümü okyanusa cephe; ama gemicilik gelişmemiş. Ülkelerarası taşıma ve yolcu gemileri bulunmuyor. Ülkede muz, kakao, mango, kahve ve sayamadığımız birçok sebze ve meyve yetişiyor. Kereste, ülkenin önemli gelir kaynaklarından biridir. Yeraltı zenginliği olarak da, ülkede boksit bulunmaktadır. İhracatın %70’ini boksit oluşturuyor. Ana ihraç malları boksit, alüminyum oksit, pirinç, portakal, kereste ve greyfurttur.

Müslümanların geçmişi
Ülkede İslamiyet, Hindu ve Hıristiyanlık dinleri yaşanıyor. 500 bin nüfusa sahip Surinam`da 130 bin Müslüman var ve ülke nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyorlar. Türkiye’nin beşte biri toprağa sahip Surinam’ın nüfusu Mardin, Batman kadardır. Surinam Müslümanlarının % 88`i Cavalı, % 10`u Güney Asyalı, % 2`si de Arap’tır. Surinam’da üç Müslüman toplum çoğunluğu oluşturuyor. Endonezya takımadalarından gelmiş Kejawen adıyla anılan Cavalılar, Hintli-Pakistanlılar ve Afrika asıllılar. Dördüncü grup olarak da genelde Suriye, Lübnan ve Filistin’den göç etmiş Ortadoğulu Müslümanları da unutmamak gerekir.
 
Surinam’daki Afrikalı Müslümanların geçmişi ta 16. yüzyılda Afrika’dan köle olarak kaçırılan mazlumlara dayanırken Hint-Pakistan Müslümanları buraya 19. yüzyılın sonlarında, diğer Müslümanlar ise 20. yüzyılda yerleşmiş.
Surinam’daki Hint-Pakistan kökenliler, Sünnî-Hanefî’dirler. Uzakdoğulularsa Şafiî. Ülkede küçük bir Ahmedî grubu da vardır.
 
Müslümanlar arasında en yaygın isim Muhammed
Müslümanlar arasında en yaygın isim Muhammed’dir. Hüda ve Ali isimleri de bir o kadar sevilir ve benimsenir. Hint asıllı Müslüman Surinamlılar, geldikleri yöredeki geleneklerince, kız çocuklarına Arapça isimlere “-an” veya “-un” ekleyerek isim vermeyi tercih etmektedirler. Mesela Nâsır’ı Nâsırun, Emire’yi Emiran şekline dönüştürmektedirler. Bibi Zeynep, Bibi Hatun, Bibi Meryem de çokça konulan isimlerdir. Yalnız küçük bir telaffuz farkına dikkat etmek gerekir. Surinamlı Hintli Müslümanlar Ramazan yerine Ramajan, Zeynep yerine Jeynep ve Nizameddin yerine Nijameddin demektedirler.

İslami faaliyetler ve tebliğ çalışmaları
Ülkede faaliyet yürüten İslâmi kuruluşlar, ‘Surinam Müslümanları Kongresi’ bünyesinde birleşmişler. Başkent Paramaribo`da bir İslâm Merkezi bulunuyor. Surinam`da 200 kadar cami ve Müslümanlara ait 6 özel okul bulunuyor. Ayrıca hemen her caminin bitişiğinde İslâmi ilimlerin ve Kur`an-ı Kerim`in öğretildiği dershaneler mevcut. Müslümanlar basın yayın faaliyetlerini de en iyi şekilde sürdürüyor. En eski sayıları 1938’lere dayanan Hakikatü’l-İslâm ve Cuma Ahbar adlı gazeteleri ile de basın yayın faaliyetlerini sürdürüyorlar. İslâmi kuruluşlar hükümetten maddi yardımlar da almaktalar.

Son dönemde Müslümanların çaba ve gayretleriyle sayıları günbegün artmakta olan yerli mühtediler(hidayete erenler) de ayrıca dikkat çekmektedir. Toronto, Howard Üniversitesi, Washington, Trinidad, Westen Hemisphere’de bulunan müslümanlardan gelen yardım ve destek, tebliğ ve irşad faaliyetlerine büyük katkı sağlıyor.
 
Surinam, İslâm Konferansı Örgütü’ne Amerika kıtasından katılan tek üyedir. Elbette üye olmak yetmiyor. Surinamlı Müslümanlar desteklenmeyi, cesaretlendirilmeyi ve ilgilenilmeyi de bekliyorlar.



 

Bu haberler de ilginizi çekebilir