• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Şire ürünleri kış aylarının besin kaynağıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış mevsiminin vazgeçilmezi ve insan vücudunu sıcak tutan üzüm pekmezi başta olmak üzere şire türlerinin enerji kaynağı olduğunu ifade eden aktarlar, cevizli sucuk, muska, pestil ve kuru üzüm gibi şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç tuttuğunu söyledi.

Şireler tezgâhlardaki yerini aldı. Yaz aylarında meyvelerin kurutulmasıyla birlikte raflarda yerini alan şireler, kış aylarında dertlere derman oluyor. Kuru üzüm, kuru dut, pestil, sucuk, pekmez, fıstık, badem, kayısı başta olmak üzere çok sayıda doğal ürünler halkın beğenisine sunuluyor.

Elmacı Pazarı esnafı havaların soğumasıyla birlikte halkın şire ürünlerine büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Bu mevsimde hastalıklara karşı bol bol şire ürünlerinin tüketilmesi gerektiğini belirten tarihi Elmacı Pazarı esnafından Mehmet Kasapbaşı, “Şire dediğimiz zaman doğal, organik ürünler sucuk, bastık, pestil, tarhana kış mevsiminin en güzel yiyecekleridir. Şire, İnsanı sıcak tutar, vücutta kan yapar. Kışın şire yemek büyüklerimizin devam ettirdiği bir gelenektir. Kışın soğuk havada insan üşür ama şire tüketildiği zaman kan hareketlenir ve bu da insanı sıcak tutar.” dedi.

“Kışın bu ürünler vücudu sıcak tutar”

Yaz aylarında meyvelerin kurutulmasıyla birlikte raflarda yerini alan şirelerin kış aylarında dertlere derman olduğunu ifade eden Turan Efendioğlu, üzümün yetişmesi ve kuruması için bu yörenin en uygun iklime sahip bir yer olduğunu bundan dolayı ürünlerinin tamamen organik olduğunu belirtti.

Cevizli sucuk, muska ve pestil gibi şire türlerinde sezonun başladığını söyleyen Efendioğlu, “Havaların soğumasıyla beraber Gaziantepliler,  genellikle üzüm pekmezi ve bununla beraber pestil, cevizli sucuk, fıstıklı sucuk, muska ve pekmez bunlar hep yeni mamullerdir. Kışın bu ürünler vücudu sıcak tutar. Bu mevsimde organik ürünlerimiz arasında yer alan üzüm pekmezi ile cevizli sucuklar büyük bir ilgi görüyor.” ifadelerini kullandı.

“Şire çeşitleri kansızlığa iyi gelir”

Kış mevsiminin hastalıklarına karşı cevizli sucuk, muska ve pestilin bol tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Murat Aydın ise şire ürünlerinin enerji kaynağı olduğunu ifade etti.

Şire çeşitlerinin kansızlığa iyi geldiğini ifade eden Aydın, “Şire ürünleri kış günleri insanı sıcak  tutar, aynı zamanda oldukça yararlıdır. Şire çeşitleri olarak sucuk, şirin tarhana, pestil, muska var. Kış mevsimi dolayısıyla Gaziantep halkı mutlaka şireyi mutfağından eksik etmez.  Daha kaliteli, daha güzel besin olduğu için herkes tercih ediyor. Bundan dolayı sağlık yönünden de gelişime, kansızlığa birebir yararlıdır.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir