• DOLAR 32.576
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2496.486
  • ...

Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Gazan, asgari ücretin artması ile birlikte esnafın ödediği BAĞ-KUR primlerinin de arttığını belirterek, esnafın mağdur olduğunu söyledi.

Yeni yıldan itibaren asgari ücretin bin 300 liraya çıktığını ifade eden MESOB Başkanı Doğan Gazan, bu artışın esnafın kendi imkânlarıyla ödediği primlere de yansıdığını dile getirerek, esnafın sırtındaki yükünün biraz daha arttığını vurguladı.

Esnaf ve sanatkârın ülke ekonomisine kazanç sağladığını belirten Gazan, “Esnafımız, son aylarda yaşadığı siftahsız geçen günler nedeniyle evine ekmek götürememe telaşı yaşarken ve yeterince kazanmamasına rağmen borçlanarak BAĞ-KUR primini ödemektedir. Asgari ücretin artması ile birlikte sadece çalışanın değil, esnafın kendi primleri de artmıştır. SSK primlerindeki artışın 110 lirası devlet tarafından karşılanacaktır. Esnafımızın primlerindeki artış ise yüzde 35 civarındadır. Biz esnafımızın sırtındaki yükünün azalacağını beklerken, prim artması esnafımızı da mağdur etmiştir. İşçi için yapılan teşvik ve destekler zor durumdaki esnaflarımız içinde yapılmalı veya kolaylık sağlanmalıdır. Bölge Esnafımız için primler yeniden değerlendirilmeli ya da bize de 110 lira destek yapılmalıdır” dedi.

Esnafın artışlar karşısında şaşırdığını primleri ödemekte zorlanacağını dile getiren Gazan, “Esnafın yanında çalışan kalfa için 110 TL prim desteği getiriliyor ama esnafın kendisine yok. Asgari ücretin bin 300 TL`ye çıkmasıyla 2016 yılında en düşük BAĞ-KUR primi 568 lira oldu. BAĞ-KUR primlerini ödemekte zorlanan esnaf ve sanatkârlarımıza gelen yük net 128 lira olmuştur. Esnafın bunu ödemesine imkân yok.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)