• DOLAR 32.565
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2434.044
  • ...
Kıl dönmesine karşı dikkatli olun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hastaların kimi zaman utanıp çekinerek doktora başvurmaması, şikâyetlerin artmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Genel Cerrah  Prof. Dr. Erhan Reis, kıl dönmesi ve cerrahi yöntemlerle tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kalçalar arası kıl dönmesi hastalığının, bu bölgenin cilt ve cilt altı dokularının enfeksiyonu sonucu ortaya çıktığını belirten Reis, bu rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörlerinin bulunduğunu söyledi. Dr. Reis, “Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Obezite, bölgenin tahriş olması, uzun süre oturarak çalışmak, kalçalar arasındaki oyuğun derinliği ve genetik yatkınlık da diğer tetikleyicilerdir. Kıl dönmesi kendini ilk olarak apse ve akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi, ciddi ağrı ve ateşe neden olabilmektedir. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziki muayene ve hasta öyküsü tanı için yeterli olmaktadır. Herhangi bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmamaktadır.” dedi.

Ağrı ve ateşe yol açıyor

Prof.  Dr. Reis, “Bu rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Kıl dönmesi kendini ilk olarak apse ve akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi ciddi ağrı ve ateşe neden olabilmektedir. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziki muayene ve hasta öyküsü tanı için yeterli olmaktadır. Herhangi bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Akut kıl dönmesinin tekrarlama riski yüksek

Kıl dönmesi tedavisi planlanırken, uygulanacak yöntem vakanın akut ya da kronik olmasına göre değiştiğini kaydeden Reis, akut kıl dönmesinin tedavisinin kesi ve apseyi boşaltarak yapıldığını söyledi.

Lokal anestezi altında yapılabilen işlemde apseyi boşaltmak için genelde en fazla şişlik olan noktadan kesi yapılması gerektiğine aktaran Dr.  Reis, bu işlemin kesin tedavi olmadığı ve vakaların neredeyse yarısında sorunun tekrarlayabileceği uyarısında bulundu.

İhmal edilirse yassı hücreli kansere yol açabilir

Prof. Dr. Reis, şöyle devam etti: “Kronik ve tekrarlayan kıl dönmesinde ise hastalığın kesin tedavisi sinüs kanalının cerrahi olarak kesilip çıkartılması şeklinde uygulanmaktadır. Bu işlem yapılırken normal dokunun mümkün olduğu kadar yerinde bırakılması önem taşır. Herhangi bir belirti vermeyen ve tesadüfen tanı konulan kıl dönmesi vakalarında ise cerrahiye gerek duyulmamaktadır. Bu vakalarda, hijyenin sağlanması, bölgenin kıllardan arındırılması ve zaman zaman enfeksiyon açısından gözlem yapılması yeterli olmaktadır. Uzun süre ihmal edilen kıl dönmesi sorunu nadiren de olsa yassı hücreli kanser gelişmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle kıl dönmesine işaret eden belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir