• DOLAR 34.7
  • EURO 36.641
  • ALTIN 2964.137
  • ...
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün ilk tabliyesi konuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İMO Bursa Şubesi, Yap- İşlet- Devret Modeli ile yürütülen, İstanbul ve İzmir arasındaki yolculuğu 3,5 saate indirecek olan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi’nin en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’ne teknik gezi düzenledi.

Yüksel Proje- Emay-Chodai İş Ortaklığı Eğitim Baş Mühendisi İrfan Ünal, tekne gezisi öncesi inşaat mühendislerine proje ile ilgili sunum yaptı. Bağlantı yolları da dâhil olmak üzere 433 kilometre olan otoyolun 45 kilometrelik bölümünün Ocak ayı içerisinde açılacağını belirten Ünal, Körfez Geçiş Köprüsü’nün ilk tabliyesinin konulduğunu söyledi.

İMO Bursa Şubesi üyelerinin tarihi bir ara tanıklık ettiklerini ifade eden Ünal, “113 adet tabliyemiz konulmak için bekliyor. İlkini başarılı bir şekilde yerleştirme çalışmalarımız başladı.  Tabliyelerin tümümün Şubat ayında bitirilmesini hedefliyoruz.  Her bir tabliyenin uzunluğu 25 metre, genişliği 35,93 metredir. Ağırlıkları 285 ile 300 ton arasında değişiyor. Dengeli olması için kuleden başlayarak karaya doğru ilerleyeceğiz. Ana açıklıkta ise ortadan başlanarak dengeli bir şekilde ilerletilecek ve iki yaka birleşecek” dedi.

Proje 2018’de tamamlanacak

Tüm projenin 2018 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Ünal, Gebze Kavşağı ile Altınova Kavşağı arasındaki 12 kilometrelik yolun Nisan sonunda açılacağını hatırlatarak, “12 kilometrelik yol 6 dakikada geçilecek. Yol açılmamış olsaydı Körfezi 90 kilometre dolaşarak, 1 saat 20 dakikada dolaşarak geçebiliyorduk. Feribot ile geçiş 45 ile 60 dakika arasındaydı. Fizibilite çalışmaları sonucunda İzmir- İstanbul arasındaki yolun 3.5 saate geçileceği ve 650 milyon dolar tasarruf edileceği öngörülmüştür. Bin 550 metre orta açıklığı ile dünya da dördüncü, Avrupa’da ise ikinci büyük köprüyü inşa ediyoruz” diye konuştu.

Deprem bölgesine uygun temeller

Deprem bölgesinde denize uygulanan büyük açıklıklı bir asma köprü olması nedeniyle kulelerin oturduğu keson temellerin dünya inovasyonu olduğunu vurgulayan Baş Mühendis  İrfan Ünal şunları söyledi: “Kesonların oturacağı yer, denizin altında yaklaşık 40 metre, 40 metreden sonra 3 metrelik bir taban kazısı yapılıyor ve çatılı malzemeden oluşan bir yatak oluşturuluyor. Öncesinde de altına 35metre uzunluğunda,195 adet, iki metre çapında çelik kazık çakıldı. Üzerine 3 metrelik kazılan alına çakıl yatak yapıldı. Bu sismik izalatör görevi görüyor. Önemli olan çelik kazıklarla temel arasında bağlantı olmaması, deprem olduğunda kesonlar temelden kayarak yıkılmayacak.” dedi.

Sunumun ardından İMO Bursa Şubesi üyeleri, tekne ile Altınova- Hersek ayağından bulunan Güney Ankraj Bölümü’nden, Dilovası’nda bulunan Kuzey Ankraj Bölümü’ne geçerek asma Köprü Saha Mühendisi İnanç Uslu’dan bilgi aldıktan sonra, İlk tabliyenin kuleye yerleştirilmesine tanıklık ettiler. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir