• DOLAR 32.638
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2497.947
  • ...
Konya`da Tuhaf Bir Yıkım Kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Konya merkez Karatay ilçesi Taşra Karaaslan Üzümcü Mahallesi Yenigün sokakta yaptığı 40 metrekarelik tek odaya yıkım kararı çıkan ve daha sonra TEM polislerinin tacizine uğrayan Ferit Akkuş ajansımıza müracaat ederek başından geçenleri anlattı.


Bu Kadar İmarsız Yapı İçinde Niye 40 Metrekarelik Oda Yıkılıyor
Medrese eğitimi gördüğünü bundan dolayı mahalledeki çocuklara İslami ve Kur`an-ı Kerim derslerinde yardımcı olduğunu ifade eden Ferit Akkuş başından geçenleri şöyle anlattı: "Kadın ve çocuklar sık sık evime ders için geliyordu. Eşim kadınların ben de çocukların Kur`an-ı Kerim öğrenmelerine yardımcı oluyordum. Bunun için kendi tapulu arsamda 40 metrekarelik bir okuma odası yaptım ve yardımcı olmaları için bir STK`ya başvurdum. Onlar da siz her şeyi resmi prosedüre göre yaptığınız takdirde size yardımcı olabiliriz dediler. Ben de odayı kendi imkânımla inşa ettim. Her hangi bir sorun ile karşılaşacağımı tahmin etmiyordum. Çünkü mahallede 100`den fazla ev var ve bildiğim kadarıyla bunların yalnız 3-5 tanesinin imar izni var.
 
Odayı bitirdikten sonra belediye ekipleri geldi ve odayı yıkmamı söylediler. Ben de yıllardır burada oturuyorum bu kadar imarsız ev olmasına rağmen sadece çocukların Kur`an derslerine yardımcı olmak için yapılan bu yeri yıkacaklarına bir anlam veremiyorum. Belediye ekipleri Cuma (09.12.2011) günü beni yıkmam konusunda uyardı, ben de Salı (13.12.2011) günü Karatay Belediyesi`ne gittim, İmar ve Şehircilik Müdürü Fatih bey ile görüştüm ve elinde bir şey olmadığını prosedür gereği orayı yıkacaklarını savunup bana 15.12.2011 Perşembeye kadar yıkmazsam kendilerinin gelip yıkacağını söyledi.
 
Son olarak mahallede 100 civarında ev var, benim Allah rızası için yaptığım 40 metrekarelik bir oda mı Karatay Belediyesi`nin dikkatini çekti. Benim anlam veremediğim niye Karatay Belediye`si bu küçük yer için bu kadar uğraşıyor ve yıkmak için diretiyor.`` şeklinde konuştu.
 
Ve Polis Tacizi Başlıyor
Belediye`nin yıkma girişiminin ardından TEM polisleri tarafından rahatsız edildiğini dile getiren Akkuş, "14.12.2011 tarihine gece saat 00.30 gibi bir arkadaşımla Üzümcü Mahallesinde bulunan evime geldiğimde evimin önünde 42 BJ 145 Renault Clio Beyaz renkli şüpheli bir aracın durduğunu gördüm. Arkadaşımla beraber arabadan inip onların yanına gideceğimiz esnada bizi fark edip hareket etmeye başladılar. Biz de onları takip etmeye başladık. Bizi fark edince hızlanarak uzaklaşmaya çalıştılar. Yaklaşık 1 kilometre kovalamacadan sonra araç dönüşünü alamayıp stabilize bir yola girdi. Biz de önlerini kestik, araçtan çıkanlar silahlarını alıp bize yöneldiğini görünce bunların Terörle Mücadele Ekiplerinden (TEM) olduğunu anladık. Yanımız gelince aramızda yaklaşık on dakikalık bir tartışma başladı. Tartışma sırasında onlara şu soruları yönelttik:
 
Terörle Mücadele Ekibi`nin Yıkımla Ne İlgisi Var
- Gecenin bu saatinde evimin önünde ne işiniz var. Aracı süren sivil polis, biz polisiz her an her yerde olabiliriz dedi.
- Eğer görevli iseniz bizi fark ettiğinizde neden yaklaşık 1 km`lik yol boyu kaçtınız. Sizi kıstırmasaydık durmayacaktınız? Onlar bu sorumuzu geçiştirip bir şey demediler.

- Bahçemde yapmış olduğum 40 metrekarelik bir odanın belediye tarafından yıkılacak olmasının kendileriyle ne ilgisi olduğunu sorduğumda, onlar da bana buranın ruhsatı var mı? Her şeyi kanuna uygun yapmak zorundasın dediler``
diye konuştu.
 
Onca Polis Sonra Belediye Ekibi Geldi
Bunlara benzer birçok soru sorduğunu ancak hiçbirine tam bir cevap alamadığını ifade eden Akkuş, sabah saatlerinde de benzer bir aracın evlerinin etrafında dolaştığını bundan yaklaşık 20 dakika sonra ise Karatay Belediyesine bağlı zabıta ve imar ekiplerinden oluşan iki araç geldiğini söyledi. Polis ve zabıtanın art arda gelmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Akkuş, 10 yıldır oturduğu evin ve hizmet için yaptığım yerin ölçülerini alan ekiplerin, burayı mutlaka yıkması gerektiğini söyleyip kendisine bir tutanak vererek gittiklerini ifade etti.
 
Belediye Ekipleri Bu Mesele Bizi Aşar
Belediye ekiplerinin kendisine karşı bu tutumunun zulüm olduğunu dile getiren Akkuş, " Ekiplere, mahalledeki yüzlerce evden sadece bir kaçının ruhsatlı olduğunu neden bana farklı davranıyorsunuz diye sorunca, bu mesele bizi aşar biz emir kuluyuz, yapacağımız bir şey yok dediler. Ben de dün gece TEM ekipleri ile aramdan geçenleri ve bu sabah aynı ekip olduğunu düşündüğüm aracın mahallemi terk ettikten sonra sizin gelmenizin birbiri ile bağlantılı olduğunu söylediğimde ise bana biz bu işleri bilmeyiz, yapacağımız bir şey yok dediler.
 
Diğerlerine Nasıl Davranılıyorsa Bana da Öyle Davranılsın
Belediye yetkililerine seslenen Akkuş,"Karatay Belediye Başkanı Sayın Mehmet Hançerli ve Belediye yetkililerine şunu sormak istiyorum: "Hizmet amaçlı yapmış olduğum bu küçücük odanın yıkım işlemlerinin Konya TEM birimi ile ne alakası var. Odanın yıkılıp yıkılmadığını gece gündüz neden TEM ekipleri gelip kontrol ediyor. Yoksa AKP`li Karatay Belediyesinin yetkileri, birkaç işgüzar polisin elinde mi?
 
Benim tek isteğim belediyeden diğer mahalleliye nasıl davranıyorsa bana da öyle davranması` dedi.
 
Can Güvenliğim Yok Suç Duyurusunda Bulunacağım
Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı`na, Başbakan`a ve TBMM`ye dilekçe vereceğini belirten Akkuş bunun yanı sıra artık can güvenliğinden endişe duyduğunu ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.


Belediye, Biz Prosedürü Uyguluyoruz
Ferit Akkuş`u dinledikten sonra muhabirimiz, yetkililerle görüşmek üzere Karatay Belediye`si İmar ve Şehircilik Başkanlığı`na gitti. Adını vermek istemeyen yetkili, olaya konu olan yerin 3194 imar kanununun 32. ve 42. Maddeleri gereğince yıkılması gerektiğini savundu. Olayın abartılmaması gerektiğini, daha önce de o mahallede yıkım olduğunu söyleyen yetkili Akkuş`un dediği gibi oranın Kur`an kursu olup olmadığını bilmediklerini ve prosedürü uygulamak zorunda olduklarını ifade etti.
 
Mahalle sakinleri ise burayı yapan vatandaşa yardımcı olduklarını, böyle bir şeyi ondan çok mahalleli olarak kendilerinin istediğini dile getirdi. Mahalledeki evlerin birçoğunun imarsız olmasına rağmen neden sadece bu 40 metrekarelik alanı yıkmak istediklerini anlayamadıklarını belirten mahalle sakinleri, daha önce de burada bir yıkıma tanık olmadıklarını belirtti.
Mahalle sakinleri belediyenin çocuk ve kadınların İslami eğitimleri için yapılan bu 40 metrekarecik yeri yıkma kararını kınadıklarını ve yetkililerden bir an önce bu vahim olaya bir çözüm bulmalarını istediklerini` belirttiler.
 
M. Sait Adiyaman, İlyas Yavuz - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir