• DOLAR 32.575
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2427.169
  • ...
Şap hastalığına karşı alarma geçildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de daha önce görülmeyen A-Nepal tipi şap hastalığının tespit edilmesiyle ile birlikte Gaziantep`te de aşılar başladı. Virüs kısa sürede birçok ile yayılırken, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere il ve ilçelerdeki müdürlükler ile veteriner hekimler alarma geçti.

Şap hastalığı salgını nedeniyle Türkiye`de hayvancılığın zor durumda olduğunu belirten Gaziantep-Kilis Veteriner Hekimleri Odası Başkanı, başta büyükbaş hayvanlar olmak üzere virüse karşı yeni geliştirilen aşıların hızla uygulandığını belirtti.

Hayvancılıkla uğraşan birçok vatandaşın telaşlanmasına neden olan ve dönem dönem yaygınlaşan şap hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ayhan Devamlı, “Şap Hastalığını tam bitirdik derken, hastalık yeni bir suşla karşımıza çıktı.” dedi.

“Hastalık insan sağlığı açısından risk oluşturmamaktadır”

Şap hastalığı salgını nedeniyle Türkiye`de hayvancılığın zor durumda olduğunu kaydeden Devamlı,  hastalığın insan sağlığı açısından risk oluşturmadığını, et ve sütün tüketilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmadığını belirtti.

Devamlı, “Bu nedenle, et ve pastörize edilmiş, 72 derecede 20 saniye sütün tüketiminde herhangi bir sakınca bulunmadığının söylenmesi,  Vatandaşın kafasındaki tüketilebilir mi sorusunun cevabı olmuş oldu.” diye belirtti.

Gaziantep`te bu anlamda yayılan bir hastalığın olmadığını ancak hayvan üreticilerinin şap hastalığına karşı hayvanlarını aşılarını yaptırmaları ve tedbir almaları gerektiğini belirten Devamlı, “İlk olarak 27 Eylül`de Van`da görülen ve daha önce rastlanmayan hastalığın komşu ülkelerden, Suriye sınırından kaçak giren hayvanlarla ülkeye girdiği ve hızla yayıldığı tahmin ediliyor. 27 Eylül`den bugüne kadar hastalığın tespit edildiği mihrak sayısı 217`ye ulaştı. Bu mihrak sayısının 117`si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda.” ifadelerini kullandı.

“Hastalık genç ve ithal hayvanlarda ölümlere neden olmaktadır”

Şap salgını nedeniyle hayvancılığın risk altında olduğunu ve yetiştiricinin de darboğazda olduğunu söyleyen Devamlı, “Hastalık çok önemli verim kayıplarına neden olurken, genç ve ithal hayvanlarda ölümlere neden olmaktadır. Hastalık çok hızlı yayılma özelliğine sahiptir. Verim kayıpları da dikkate alındığında, ülkemizdeki en önemli salgın hastalıkların başında gelmektedir. Şap, bir kaç senede bir, değişik virüs tipleri ile ülkemizde bu tür salgınlara neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Riskli bölgelerdeki hayvanlar için geniş çaplı sağlık önlemleri alındı”

Hayvan ölümleri nedeniyle yaşanan önemli miktardaki ekonomik kayıpların, hastalık nedeniyle tüm tarımsal ürünlerin ihracatına getirilen yasakların ve yaşanan ekonomik kayıpları önemli boyutlara ulaştığını belirten Devamlı, genç hayvanlarda da virüsün doğrudan kalbi etkileyerek ölümlere neden olduğuna dikkat çekti.

Gaziantep ile ilgili de bilgi veren Devamlı,  Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü`nün riskli bölgelerdeki hayvanlar için geniş çaplı sağlık önlemleri aldığını belirterek, “Serbest klinisyenler ve kamuda çalışan Veteriner Hekim meslektaşlarımız Hastalığın bulaşma riskinden dolayı riskli ilan edilen bölgelerde karantina, pazarın kapatılması, aşılama, dezenfeksiyon gibi önlemler aldırdılar, başlayan şap hastalığı görülen tiplerin dışında olan (A Serotipinin alt suşu olan Nepal-84) bir suş olup Şap Enstitüsü müdürlüğümüzde bu suşa yönelik aşı üretimine yeni başlamış ve illere yaklaşık 1 aydır aşı göndermeye başlamıştır. Serbest Veteriner Hekimlerimizde şu anda bulunmayan bu aşımızı sadece kamuda çalışan meslektaşlarımız uygulamaktadır. Şu ana kadar hastalık çıkan bölgelerde hastalık söndürülmüş olup, yakın bölgelere bulaşmaması için gerekli önlemler alınmış ve bilgilendirmeler yapılmıştır.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir