• DOLAR 32.312
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2278.631
  • ...
Batman Ulu Cami cemaatin ihtiyacını karşılayamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`ın en büyük ve eski camilerinden olan, çarşı merkezinde bulunan 60 yıllık Ulu Cami özellikle Cuma günlerinde namaz kılmak için camiye gelen cemaatin ihtiyacını karşılamıyor.

Binlerce kişinin rahatça ibadet edebileceği cami, kentin gederek büyümesi ile ayrı ayrı bölümlerin eklenmesine rağmen yine de cami cemaatine yetersiz kalıyor.

Özellikle Cuma günlerinde camiye adeta akın eden cami cemaati, camide yer bulamayınca giderek namazlarını cami dışında sokak, pasaj ve dükkânlarda serdikleri seccadeler üzerine de kılıyor.   

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Batman Ulu Cami Yaptırma, Yaşatma ve Onarım Derneği Başkanı Salahattin Aydın (90), zamanla camiye ek bölümler yapıldığı halde yetersiz kaldığını dile getirdi.

Aydın, “Şu anda cami 2 bin 700 metrekare arsa üzerinde bin 500 metrekare kapalı olan cami 1970 yılında camiye ek olarak üç katlı o zaman Hanifiler için (Hanif-i Cami) şimdide bayanlar için yer yapıldı. Camiye yapılan ek bölümlerle beraber Cuma günleri cami yetersiz kalarak halk dışarıda, pasajlarda ve dükkânlarda bile namaz kılıyor.” şeklinde konuştu.

Ulu Cami İmamlarından Mehmet Latif Kaya, “Camimiz ilk inşa edildiği zamanda birinci, yani ön tarafındaki bölüm olarak kuruldu. Tabi cami cemaatin çoğalmasıyla ek olarak ikinci bir bölüm yapıldı. Batman`ın büyümesiyle caminin ihtiyacı karşılamamasıyla bahçenin içerisinde üç katlı ayrı bir bina yapıldı. Camimiz şu anda bu şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Son haliyle camimiz yaklaşık 3 bin kişiliktir. Cuma ve bayram günlerinde cami yetersiz kalınca, cami dışındaki alanlarda kullanılarak yaklaşık 6 bin kişi namaz kılıyor.” diye konuştu.

Cami müdavimleri ise Batman`da en çok cemaati olan Ulu Cami`nin yetersiz olduğunu belirterek, ayrı bölümlerin birleştirilmesi için yeni bir mimari çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Batman ve Ulu Cami

Batman, 1950`li yıllarda Beşiri ilçesine bağlı İluh adıyla anılan bir köy iken petrol bulundu ve TPAO kuruldu. TPAO`nun kurulmasıyla İluh günden güne gelişti. Zamanla Siirt`te bağlı bir ilçe haline geldi. 1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990 tarihinde Beşiri ilçesi Siirt`ten, Kozluk ve Sason ilçeleri Muş`tan, Hasankeyf ve Gercüş ilçeleri Mardin`den alınıp merkeze bağlanarak Türkiye`nin 72. ili olma unvanına kavuştu. 1920 yıllarında İluh Köy Camisi daha sonra 1956 yılında Batman İluh köyü ilken Ulu Cami yapıldı. (M. Sait Çelik – İLKHA)






































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir