• DOLAR 32.566
  • EURO 35.19
  • ALTIN 2330.294
  • ...
Suriyeli ailenin bebeği soğuktan donarak öldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Savaşımın yıkımından kaçarak Batman`a sığınan ve derme çatma bir çadırda yaşayan Suriyeli ailenin 4 aylık bebekleri Faris Hıdır Ali, soğuktan donarak hayatını kaybetti. Ölümüyle cesedi Bodrum sahiline vuran Aylan Kurdi vakasını hatırlatan minik Faris, Balpınar (Gresîra) mezarlığında toprağa verildi. 

Kar yağışının etkisini artırması ve havaların iyiden iyiye soğuması beraberinde don vakalarını da getirdi. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde hayat şartları oldukça güçleşti.

Tüm bu olumsuz şartlar altında insanlar yaşamını sürdürmeye çalışırken; sokakta olan, barınacak yeri olmayanlar ve özellikle ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak bölge illerine sığınan Suriyeli aileler, hayatta kalma mücadelesi veriyor.

İmkânsızlıklar içinde ayakta durmaya çalışan Suriyeliler,  tüm çabalarına rağmen maalesef bedenlerinden bir parçanın toprağa düşmesini engelleyemiyorlar. Kimileri sokakta kimileri harabe evlerde kimileri de derme çatma çadırlarda yaşamaya çalışan Suriyeliler, genelde hayırseverlerin yardımlarıyla geçimlerini yapıyor. Ama olumsuzluklar yine de can almaya devam ediyor.

Son üzücü olay ise Batman`da yaşandı. Aylan Kurdi bebeğin sahile vuran cansız bedeni hafızalardaki canlılığını korurken, ondan çok daha küçük bir Suriyeli bebeğin minik bedeni soğuğa dayanamadı. Faris Hıdır Ali isimli dört aylık bebek, ailesi imkânsızlıklar nedeniyle çadırı ısıtamayınca soğuktan donarak hayatını kaybetti.

Ölmemek için savaştan kaçtıklarını ama soğuktan dolayı canlarından bir parçayı toprağa verdiğini söyleyen baba Ayd Hıdır Ali, eğer yakacak bulamasa üç yaşındaki çocuğunun da ölmesinden endişe ediyor.

Yaşadıkları acıyı dile getirmeye çalışan acılı baba Hıdır Ali, şunları söyledi: “Suriyeliyiz, oradaki savaştan kaçarak buraya, Balpınar`a (Gresîra) geldik. Dört ay önce gelip bu çadıra yerleştik. Allah bir erkek çocuk nasip etti. Burada dünyaya geldi, ama burada vefat etti. Biri 4 aylık diğeri 3 yaşında iki çocuğum vardı. Fakat küçüğü soğuktan öldü, ama kimseye söyleyemiyoruz. Yaşantımız ortada. Çocuğumuz hiçbir hastalığı yoktu. Akşam işten döndüm sobayı yakacağım sırada, çocuğumun hırıltısını duydum. Hastaneye götürdük ama yolda öldü. Elhamdülillah, Allah'ın emridir, Allah'tan gelen her şeye razıyız. Allah'tan olsun, kuldan değil. Paraya ya da başka bir şeye ihtiyacımız yok tek ihtiyacımız yakacak.” dedi.

Batman`da hurdacılık yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını belirten Ali, “Akşama kadar çalışıyorum. Gün boyu kazandığım 20 liraydı. İlaç ihtiyacımız olduğunda onu da parayla alıyoruz. Büyük çocuğuma bir şurup aldım 10 lira tuttu ama o 10 lira ekmek paramızdı. Ben çalışıyorum, kar yağışından olmazsa günlüğüm 20-25 liraya geliyor, çok şükür yetiyor bize, ekmek paramız çıkıyor. Şu an soğuktan başka sorunumuz yok, yakacak ihtiyacımız var. Hayırseverler bizlere erzak yardımında bulunuyorlar. Allah hepsinden razı olsun.” dedi.

Soğuktan dolayı ölen çocuklarını bulundukları çadırın yanı başında defneden aile, çaresizlik içinde ölmeden bu kışı atlatmak için Allah`a dua ediyor.

Yaşadıkları acıyı gözyaşları içerisinde anlatan baba Ayd Hıdır Ali, akşamları eksi 15 dereceyi bulan çadırda 3 kişi kaldıklarını belirterek hayırseverlerden, kendilerine yakacak odun yardımında bulunmalarını istedi. (M. Sait Çelik-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir