• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
Kim Dost, Kim Düşman?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rumeysa Durmaz / Nisanur Dergisi
 
Vallahi biz vardık
Dostlarımıza yardık
Düşmanlara kandık
Orda düştük yandık.
Biz ki ihtilaf ettik,
İşte o gün bittik!

Dost ve düşman; birbirine zıt iki kavram… Peki, Müslümana dost kimdir ve kimdir düşman? Bilmek ve hatırda tutmak elzem; bilmeyenin veya unutanın hali ise pek yaman…

Ya unutmak? Bazen rahmet, bazen afet… Ancak dostu unutmak da düşmanı unutmak da büyük birer afet! Zira düşmanı unutan, ona kolayca yem olur. Ve dostu unutan, düşmana maskara olur.

Bilindiği üzere dostluk da düşmanlık da ilk insan yaratılmadan evvel dahi vardı. Kitab-ı Mübin`de “Muhakkak ki benim dostum, kitabı indirmiş olan Allah`tır. Ve O, salihleri dost edinir.” (A`raf / 196) buyrulmuştur. Yaratmadan evvel dahi salih kullarını kendine dost kabul eden Halık-ı Zülcelal`e hamd-u senalar olsun…

İblisin; cennetten kovulmak, lanetlenmek ve yüce Allah`a isyan pahasına -Hz. Âdem (AS) henüz kurutulmuş bir çamurdan ibaretken- başlattığı ve kıyamete kadar sürecek olan düşmanlığı da hepimizin malumudur.

En büyük dost Allah (CC), en büyük düşman ise İblis aleyhilla`nedir. Lakin tek dostumuz Allah-u Teâlâ olmadığı gibi tek düşmanımız da lain iblis değildir.

“Mü`min erkekler ve mü`min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten sakındırırlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah`a ve Resûlü`ne itaat ederler. Allah, işte onlara rahmet edecektir. Muhakkak ki Allah Aziz`dir, Hakim`dir.” (Tevbe / 71)

Evet, Allah-u Teâlâ ve mü`minlerden başka mü`minin dostu yoktur. Dost olabilmenin ilk şartıdır mü`min olmak. “Allah`a ve ahiret gününe inanan bir milletin; babaları, oğulları, kardeşleri veya akrabaları da olsa, Allah`a ve Peygamber`ine muhalefet eden kimselere sevgi beslediklerini göremezsin” (Mücâdele / 22) ayeti mucibince mü`min değilse ne anneyi, ne babayı, ne kardeşi, ne evladı ve ne de eşi dost bilmez mü`min kimse. Buna karşılık düşmanlar belki de burada sayamayacağımız kadar çoktur.

“Ey inananlar! Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, o onlardandır.” (Mâide / 51) 

“Şüphesiz ki kâfirler sizin apaçık düşmanınızdır.” (Nisâ / 101)
 
Başka ayetlerde ise ...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir