• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...
Ticari ilişkileri de kesiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan'ın Şii lider Ayetullah Nemr'i idam etmesinin ardından İran ile Riyad ve müttefikleri arasında gerilen ilişkiler tamamen kopma noktasına doğru ilerliyor. Tahran'daki Suudi Büyükelçiliği'nin basılmasının ardından İran ile diplomatik ilişkileri kesme kararı alan Riyad yönetimi, İran ile ticari ilişkileri de keseceğini açıkladı.

Reuters'a konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr, Suudi vatandaşlarının İran'a seyahat etmelerinin de yasaklanacağını belirtti. İran'la hava trafiğinin de kesileceğini açıklayan Cübeyr, İran vatandaşlarının Mekke ve Medine'yi ziyaret edebileceklerini söyledi.

Suudi Arabistan`ın ardından Bahreyn ve Sudan da İran ile diplomatik ilişkileri kestiklerini açıkladı. Bahreyn, kararının gerekçelerinden birini “İran`ın Bahreyn`in de aralarında olduğu Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmesi” olarak açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri de İran'la diplomatik ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine düşürdü.

Bahreyn`in resmi haber ajansı BNA, ülkenin İran ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu. BNA, “Bahreyn, İran İslam Cumhuriyeti`yle ilişkileri kesme kararı aldı. Ülkedeki tüm İranlı diplomatların da 48 saat içinde ülkeden ayrılmalarını istiyoruz” ifadesini kullandı. Ajans, Tahran`daki büyükelçiliğin kapatılarak bütün Bahreynli diplomatların da geri çekileceğini açıkladı.

Açıklamada İran, Bahreyn`in de aralarında olduğu Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmekle suçlanıyor. Tahran ve Meşhed`deki Suudi Arabistan diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırıların uluslararası anlaşmaları ihlâl ettiği belirtiliyor.

‘Sudan, Tahran Büyükelçisini geri çağırıyor`
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Sudan, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.

BAE, ilişkileri maslahatgüzar seviyesine düşürüyor
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de İran ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürdü. Resmi haber ajansı WAM, “BAE, İran İslam Cumhuriyeti`yle diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine düşürme kararı aldı. Ülkedeki İranlı diplomatların sayısı da düşürülecek” ifadesini kullandı.

İdam kararı
Suudi Arabistan yönetimi, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr'in de olduğu 47 kişiyi 2 Ocak`ta idam etmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suudi Arabistan`ın politikalarından dolayı ‘büyük bedel` ödeyeceğini söylemişti.

Pazar günü de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr, Tahran ve Meşhed'deki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına saldırılar sonrası İran ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklamıştı.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve Reuters

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir