• DOLAR 32.376
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.854
  • ...
Sur`da 2015 bilançosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkez Sur ilçesinde 34`üncü gününe giren sokağa çıkma yasağı yoğun çatışmalarla devam ediyor. 2015 yılı boyunca yaşanan çatışmalarda 55 PKK`li ve 6 polis ölürken 60 kolluk kuvveti ise yaralandı.

2015 yılı boyunca 7 il,19 ilçede 253 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilirken Diyarbakır`ın Sur, Şırnak`ın Cizre ve Silopi ilçelerinde ise sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Çatışmalar boyunca 173 kolluk kuvveti, 261 PKK`li ve çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Dün kahvaltı yaptığı esnada evine roket isabet eden bir kadın ise feci bir şekilde can vermişti.

Geçtiğimiz günlerde Gazi Caddesi`nde kaldırılan yasağın ardından ilçeye giriş çıkışlar kontrollü bir şekilde yapılırken, Tek Kapı ve Urfa Kapı`daki barikatlar ise kaldırıldı. Şêx Said (Dağkapı) Meydanı`nda bariyerler olduğu yerde dururken, ilçeye yapılan askeri ve zırhlı araç sevkıyatı da devam ediyor.

Kurşunlu Camisi yakınlarında tankların da yer aldığı çatışmalarda çok sayıda patlama meydana gelirken Hasırlı Mahallesi'nde çukurları kapatan zırhlı kepçeye roketatarlı saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.

‘Evler bubi tuzakları ile dolu`

Cumartesi günü PKK`liler tarafından tuzaklanan patlayıcıların infilak etmesi sonucu 13 asker yaralanmıştı. Pazar günü ise polislerin kaldığı bir evde gerçekleşen patlama sonucunda birçok polisin yaralandığı ileri sürüldü.

Öte yandan PKK`liler tarafından birçok eve bubi tuzakları döşendiği biliniyor. Özellikle Fatihpaşa ile Hasırlı mahallerinde birçok eve elektrikli fünye, bubi tuzaklı bombalar yerleştirdiği ve patlayıcıların 30 ile 150 kilo arasında değiştiği belirlendi.

Kasım ayından bu yana 500`e yakın tüp kayıp

Savaş Mahallesi'nde ise PKK`lilerin boşalan evleri yakmaları sonucunda birçok evde dumanlar çıktığı ifade ediliyor. Yaşanan Çatışmalarda Hacı Hamit Camiinin de hasar gördüğü belirtildi.

Diyarbakır`da Kasım ayından bu yana 500`e yakın tüpün çalındığı ve bu tüplerin şehrin çeşitli yerlerinde patlayıcı yapımında kullanıldığı söyleniyor.

Geçtiğimiz gün iki polisin PKK tarafından tuzaklanan el yapımı bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetmesi ile gerçekleşen olay sonrası çatışmalar Fatihpaşa, Savaş, Dabanoğlu, Cemal Yılmaz ve Hasırlı mahallelerinde yoğunlaştırıldı.

İlçede göç edecek çok az kişi kaldı

Tarihi cami, kilise, hamam ve kervansaraylarıyla bölgenin merkezi konumundaki Sur`un neredeyse tamamında hayat durma noktasına geldi. Yasağın uygulandığı ilçenin 5 mahallesinde yaşayan kayıtlı 23 bin kişiden 20 bini ise göç etti. 

Sur`da 34, Lice`de 15, Silvan`da 27, Bismil`de 10, Hani`de 12, Dicle`de 5, Kocaköy`de 3 ve Hazro`da 4 gün olmak üzere Diyarbakır`ın çeşitli ilçelerinde yaklaşık 110 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. (M. Sıddık Bilge - İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir