• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
IKB`den Avrupa ülkelerine 30 bin kişi göç etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Göç ve Göçmenler Federasyonu Dernek Başkanı Amanç Abdullah, Kürdistan bölgesindeki başta ekonomik kriz olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı 2015 yılında 30 bin gencin yasa dışı yollarla Avrupa ülkelerine göç ettiğini açıkladı.

Abdullah, "Kürdistan bölgesindeki güvenlik sorunları ve siyasi krizin etkisiyle ortaya çıkan başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı son 12 ay içerisinde yaklaşık 30 bin genç yasa dışı yollarla Avrupa ülkelerine göç etti" ifadelerini kullandı.

Bazı kişilerin aileleriyle birlikte göç ettiğinin altını çizen Abdullah, "Çocuk ve aileleri için bir umudun kalmadığına inanan insanlar, el ve avuçtaki tüm değerli eşyalarını satarak tehlikeli bir yolculuğa çıkıyor. Daha sonra kaçak yollarla tehlikeli sulardan geçerek Avrupa ülkelerine sığınıyor" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sığınmacıların durumuna ilişkin yayınlanan rapora değinen Abdullah, "geçen yıl içerisinde Avrupa'ya gitmek isterken Ege Denizi'nde boğulan 3 bin 800 kişinin arasında 200 kişinin Kürdistan bölgesinden olduğu ortaya çıktı. Birçok aile Avrupa'ya göç etmek isteyen çocuklarının akıbetinden habersiz. Aileler, bu gençlerin Ege Denizi'nde boğulmuş olabileceğinden şüphe ediyor" dedi.

Kürdistan bölgesindeki gençlerin Avrupa hayallerine kavuşmak için kaçakçılara verdikleri para miktarının ise gidecekleri ülkeye göre değiştiğini söyleyen Abdullah, "Tehlikeli yolculuğun maliyeti bin dolardan 20 bin dolara kadar çıkıyor" bilgisini paylaştı.

"Göç eden gençler, hayallerindeki yaşamı gittikleri yerde bulmadıkları zaman büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor" diyen Abdullah, "Kötü kamp koşulları ve umduklarını bulamadıkları için bazı gençler geri dönüyor" diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir